• David Oest.
Göteborgs Fria

”Mamma hade älskat föreställningen”

Birgitta Oest arbetade hela sitt liv som sjuksköterska på Sahlgrenska. David Oest hyllar sin mamma i en personlig musikteaterföreställning.

David Oest har tillbringat en hel del tid på Sahlgrenska. Inte så ofta som patient, men som barn väntade han på att mamma Birgitta skulle sluta för dagen och lekte under tiden i kulvertarna under sjukhusbyggnaden. Andra gånger slog han sig ned i sjuksköterskornas fikarum.

– I dag är det stängda dörrar överallt. Jag var där för att dela ut flyers om föreställningen men fick inte träffa några sjuksköterskor utan fick lämna dem i receptionen, säger han.

Sjuksköterskeyrket står i fokus i Oests musikteaterföreställning Mamma och sjuksyrror erbjuds rabatterat inträde.

– Det är ett yrke som bör uppmärksammas mer. Det är ett tufft yrke där arbetsbelastningen är hård och lönerna är låga. Jag hoppas att de kommer för att ta del av föreställningen, säger David, som utöver sin mammas berättelser fått stoff till föreställningen genom böcker om Sahlgrenska, dessutom har han intervjuat några kollegor som arbetade med hans mamma.

Tankarna på föreställningen växte fram efter att hans mamma Birgitta gick bort i cancer.

– Det var för två år sedan. Nu känner jag att jag vill dela med mig av hennes liv, delar från yrkeslivet men även om hennes situation som ensamstående förälder. Det är en personlig berättelse som jag ändå tror kan vara angelägen och allmängiltig.

David Oest spelar sig själv medan Karin de Frumerie gör rollen som mamma Birgitta.

– Formen är lite luddig, kanske kan man kalla det en föreställning med musik, monologer och dialoger. Jag har skrivit tre låtar själv, den mest personliga heter Det var du och den är en hyllning till mamma. En annan av låtarna bygger på Heidenstams aforism Skönare lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna bågen. Mamma älskade aforismer även om hon inte alltid levde efter dem.

Vad tror du din mamma skulle sagt om föreställningen?

– Jag tror hon hade älskat den. Hon gillade själv gå på teater så ofta hon hade tid och ekonomi för det. Nu hoppas jag att hennes kollegor i dag kommer och ser min hyllning till sjuksyrrorna, säger David Oest.

Fakta: 

Mamma

Regi: Viktoria Folkesson

Manus: David Oest

När: Premiär 30 november, spelas även 2 dec samt 3 dec.

Var: Hagateatern

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”I min värld är allt lera"

Konstnären Karin Karinson har mutat in ett eget område inom svensk keramisk skulptur. GFT träffar henne för att prata om loppisfynd som finner sin väg in i hennes verk.

Göteborgs Fria

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu