• Anna Sjövall sätter upp Harold Pinters Presskonferensen i 21 städer samtidigt.
Fria Tidningen

”Gör kulturen till en valfråga”

Med utgångspunkt i Harold Pinters pjäs Presskonferensen vill Anna Sjövall sätta fart på kulturdebatten.

Presskonferensen är ett av Nobelpristagaren Harold Pinters sena verk. Det är även hans kortaste med ett manus på endast tre sidor. I dramat, som uruppfördes i London 2002, står en tidigare chef för hemliga polisen som nu blivit kulturminister i handlingens centrum, denne intervjuas av en journalist.

Pinters minidrama utvecklar sig till en svidande satir över ett samhälle där kulturen kontrolleras och styrs uppifrån.

Anna Sjövall, konstnärlig ledare för Teater Halland, kom för några år sedan över pjäsen och hon fastnade direkt för den skarpa, dråpliga och väldigt obehagliga texten.

– Redan första repliken får mig fast: ”Var det inte så att ni var chef över säkerhetspolisen innan ni blev kulturminister?”, säger Anna Sjövall, som säger att Pinters satir kändes oroande då hon läste den.

– Det var precis vid samma tid som Sverigedemokraterna började gå framåt och jag kände att pjäsen var oerhört aktuell. Och blickar man utåt har den inte blivit mindre aktuell de senaste åren. I länder som Turkiet och Ryssland tystas regimkritiker. Och det första Trump yttrade som president var att han ville lägga ner National Endowment for the Arts.

För att starta en debatt om kulturens värde i samhället ska Anna Sjövall regissera en landsomfattande uppsättning av Presskonferensen i ett flertal svenska städer. Från norr till söder kommer invånare få ta del av ett skräckscenario och ett samtal kring konstens betydelse i en demokrati.

– Tanken är att skapa ett rikstäckande performanceverk där kulturministrar framträder på mängder av torg i Sverige samtidigt. För mig är det en pjäs som diskuterar konst och politik och förhoppningen är att den kan få igång ett samtal kring vad kulturen fyller för uppgift i samhället, säger Sjövall.

Just nu pågår förarbetet på ett stort antal teatrar runt om i Sverige för att genomföra den rikstäckande uppsättningen. Målet är att spela föreställningen i 21 städer, från norr till söder.

– Det är mycket logistik, säger Anna Sjövall, som själv ännu inte bestämt på vilken plats hon kommer att vara på vid premiären i februari nästa år.

Om kulturen ska verka behöver den nå ut till många. Vad behöver göras för att få ett än mer levande kulturklimat?

– Jag tycker att det är viktigt att stärka de regionala teatrarna, det är viktigt att få ut kultur och teater även på landsbygden. Kulturen kostar samhället så lite pengar men ger så otroligt mycket, säger Anna Sjövall.

1974 års kulturproposition har haft stort inflytande på den svenska kulturpolitiken. Det är enligt Anna Sjövall hög tid att återigen ta kulturen på samma allvar. En annan förhoppning hon har är att konst och teater kan få vara lite mer utmanande.

– I dag tycker jag mig se en ängslighet över att skapa en föreställning som oroar barn. En offentlig skulptur blir man tveksam till om den upprör vissa grupper. Vi är i dag lite rädda för att ha olika åsikter och jag tror att det är viktigt att konsten ska få vara utmanande.

Vill du inför valet se kulturpolitiken ta mer plats i debatten?

– Absolut vill jag det. För mig handlar kulturen om vilket samhälle vi vill ha. Och Presskonferensen görs i samband med Folk och kultur, ett kulturkonvent som hålls för första gången i Eskilstuna och där syftet är att sätta kulturpolitiken på agendan inför valrörelsen, säger hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu