• – Det känns som att misslyckas som förälder. Men vi som har välfärdsjobb har inte råd med en hyra över tio tusen kronor. Något måste göras, säger Malin Sjunneborn.
Göteborgs Fria

Malin: "Vet inte var vi ska bo i januari"

Sedan separationen med barnens pappa letar Malin Sjunneborn bostad. Nuvarande andrahandskontraktet går ut i januari. Sedan vet hon inte vart hon och de två barnen ska ta vägen.

Malin Sjunneborn bodde i en förstahandslägenhet i Kungsbacka med barnen och deras pappa när relationen tog slut. Det var för två år sedan och eftersom han fick ta över förstahandskontraktet har hon bott med barnen hos sina föräldrar och nu i en andrahandslägenhet, som hon delade med sin nya sambo tills de separerade i höstas. Kontraktet går ut i januari.

– Nu kommer pressen – shit jag måste hitta något innan januari, det är en ständig stress, säger Malin Sjunneborn.

Vi träffas vid Ullevi, i dag håller hon en utbildning där för arbetsplatsombud och skyddsombud inom Kommunal. Själv är hon utbildad undersköterska, förtroendevald inom Kommunal och hon sitter också som förtroendevald för Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsnämnd. Ullevi är också en viktig plats för henne då hon tidigare spelat fotboll bland annat i allsvenskan. Hon är uppväxt i Göteborg och vill bo här, men bostadsmarknaden är tuff.

– Jag kontaktar alla privata värdar, söker på Blocket, på Facebook och genom vänner. Jag har ringt alla vanliga bolag som Stena, Poseidon och Wallenstam men de säger att det finns inget – du måste gå via Boplats.

Helst skulle hon vilja ta över andrahandslägenheten som familjen bor i nu, eftersom förstahandshyresgästen inte kommer flytta tillbaka, men det verkar luta åt att hyresvärden kommer lägga upp den på Boplats.

Själv har hon 700 dagars kötid, medan snittiden för att få en bostad ligger på 1 602 dagar. Att köpa en bostadsrätt är inte ekonomiskt möjligt och på Blocket är andrahandshyrorna ofta skyhöga. Malin blev också kontaktad av en hyresvärd som erbjöd henne att gå förbi Boplats-kön om och få en lägenhet på Hisingen om hon betalade 12 000 i månaden.

– Jag frågade vad den kostade när den låg på Blocket och det var ungefär hälften. Jag kan inte förstå att det får gå till så. Jag kan inte ta en lägenhet som kostar 12 000, vi som är låg- och medelinkomsttagare har inte råd med det.

Om inget dyker upp innan januari kommer hon få flytta hem till föräldrarna i Öjersjö igen.

Hon längtar efter tryggheten i att ha en fast punkt.

– Speciellt när man har barn behöver man det, om jag varit ensam kunde jag ha sovit hos en kompis och hos föräldrarna, men att flytta hem med två barn – det känns som att misslyckas som förälder, som att jag inte har klarat av att skapa en trygg plats för barnen.

– Man vill ha sitt eget liv och sina egna rutiner, det blir något helt annat att bo hos mamma och pappa.

Hon har inte vänt sig till kommunen för hjälp.

– Jag tänker att jag hellre bor hos föräldrarna än på ett vandrarhem, då måste man kanske bo där ett tag och flytta igen, det är mer stabilt och tryggt hos mina föräldrar.

Till sina partikamrater inom Socialdemokraterna som har mer inflytande över bostadsfrågan vill hon ge en hälsning:

– Se människan och bygg för oss arbetare. Det är ju det som socialdemokratin står för, att måna om dem som har välfärdsjobben. Vi har inte råd att betala en hyra över tio tusen kronor. Klassamhället ökar och ökar när de privata hyresvärdarna kan sätta hur höga hyror som helst och stänger ute många människor. Något måste göras åt det.

Fakta: 

Malin Sjunneborn

Yrke: undersköterska, fackligt förtroendevald och sitter i hälso- och sjukvårdsnämnden för Socialdemokraterna

Familj: Två barn, 2 och 5 år, som bor hos föräldrarna varannan vecka

Söker: Minst 3 rum, maxhyra 8 000 kr

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Mohammad: ”Vart ska vi ta vägen?”

Mohammad Alyoussef, hans gravida fru och deras 2-åriga barn måste lämna sitt andrahandsboende den 15 december: “Det finns inga lägenheter – var ska vi bo?”.

Göteborgs Fria

Lars: "Vill kunna bo med min son"

Inbrotten satte egna företag i konkurs och han tvingades sälja lägenheten. Nu är Lars i akut behov av en bostad för sig och sin 12-åriga son.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu