• Carl Martinson och Kim Björnson står bakom utställningen och baren Bar hund.
Göteborgs Fria

Med smak för kaffe och design

Bar hund slår upp portarna på lördag. Bakom satsningen står designstudenterna Kim Björnson och Carl Martinson.

I ett sidorum på Viktors Kaffe råder full aktivitet. Det är dagen före öppningen av Bar hund, en del av Gothenburg Design Festival. Kim Björnson och Carl Martinson passar på att ta en paus i förberedelserna.

– Det har varit en kaosartad vecka, säger Carl Martinson

– Jo, men mer ett behagligt kaos, tillägger Kim Björnson, som är hemmastadd på kaféet där han emellanåt återfinns bakom disken som barista.

Tanken med designbaren är att skapa en plattform för design, konst och hantverksföremål.

– Jag och Calle har bjudit verksamma formgivare och konsthantverkare samt studenter på skolan som vill vara med och föra ett samtal om vad design och konst kan vara, säger Kim Björnson.

Carl Martinson betonar även vikten av att skapa en motpol mot designmarknaden.

– Det är en kapitaliserad marknad. För oss är det viktigt att istället visa studioproducerade föremål.

När Bar hund slår upp portarna på lördag kväll visar nitton utställare upp sina arbeten. Kim Björnson bidrar med hyllor som han tillverkat och Carl Martinson har skapat tre olika bord.

– Utställningen är interiören till baren och vi vill att folk ska slå sig ned i stolarna och bli en del av utställningen. En skillnad mot traditionella utställningar är att här får man röra och använda objekten som visas. En del av besökarna slinker säkert in på kaféet för att fika och kanske kommer de inte ens märka att de är på en utställning, säger Carl Martinson.

Nu ser de båda fram emot vernissagekvällen.

– Vi får se hur mycket fest det kommer bli. Vi får anpassa oss till grannarna. Men lite kalas lär det bli under vernissagen, säger Kim Björnson.

Fakta: 

Bar Hund

Vad: Designutställning där 20 designstudenter visar sina verk.

När: 18 nov, öppnar kl 18. Pågår till 26 nov.

Var: Viktors Kaffe, Geijersgatan 7

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu