• Det finns paralleller till EU-toppmötet 2001 – men det finns också mycket som är olika, säger Erik Nord, polischef område Göteborg.
Göteborgs Fria

Polisen: Väntas inte bli våldsamt

EU-toppmötet innebär stor polisoperation – men inget tyder på att det blir våldsamheter. GFT ställer 6 frågor till polischef Erik Nord.

Vad innebär insatsen för er? Vad kan den jämföras med i storlek?

– Det blir en mycket stor ansträngning för hela polisen, inte bara i Göteborg eller i Region Väst utan för hela polisen och alla regioner. Det är en mycket stor polisoperation med svenska mått. Fullt jämförbar med EU toppmötet 2001 och besöket av president Obama.

Vad kostar insatsen?

– Mycket, men har ingen siffra ännu. Vi har bokat hotellrum för polismän för många miljoner.

Hur många poliser kommer delta?

– Det lämnar vi inga uppgifter om.

Många refererar till kravallerna i Göteborg 2001 när det nu är EU-toppmöte i Göteborg igen – tycker du att en sådan jämförelse går att göra?

– Det finns paralleller. Det är ett EU-toppmöte och det genomföra i Göteborg. Men det finns också mycket som är olika. Protester mot globaliseringen är inte av samma kraft, terrorhotet har ökat, flyktingströmmar och migrationen har en annan struktur, det är höst med sämre väder, inga skolor har lånats ut till tillresande, mötets agenda upplevs nog inte som en provokation och så vidare. Saker ändras snabbt i dag men utifrån nuläget ser jag inte några självklara paralleller som pekar mot stora och våldsamma demonstrationer.

Varför har ni byggt ett extra häkte med plats för 350 personer. Betyder det att ni väntar er våldsamheter från exempelvis motdemonstranter?

– När vi planerar jobbar vi med olika omfall (om A händer vad gör vi då, om B händer vad gör vi då). I mitt planeringsdirektiv var ett omfall att vi får demonstrationer och ordningsstörningar i en omfattning att vi får fler omhändertagna och gripna än våra normala arrestkapacitet klarar av. Det är med mot det omfallet vi byggt upp en större kapacitet att hantera omhändertagna och gripna genom att bygga upp tillfälliga arrester i vårt garage.

Finns det något som tyder på att det blir våldsamheter? Tillresta aktivister från utlandet?

– I nuläget har vi inga indikationer på att det ska bli några svåra ordningsstörningar i Göteborg. Inte heller några indikationer på att det kommer tillresande demonstranter i någon omfattning.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Göteborgs minsta staty hyllar bönan

På Centralstationen finns nu Göteborgs minsta staty – föreställande en böna. Syftet är att lyfta bönor som framtidens proteinkällor.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu