Madelene Axelsson

Inledare


Inledare
Motstånd

  • Motståndet, rätt utfört, är en styrka som våra samhällen bygger på och inga kamper har vunnits på att ignorera problemen, skriver Madelene Axelsson.
Göteborgs Fria

Vi är skyldiga kampen allt

Flera saker har hänt och händer i Göteborg just nu som påminner oss om att det starkaste kortet vi har är den folkliga mobiliseringens inneboende kraft, skriver Madelene Axelsson.

Energin från 30 september då Göteborg och Sverige gick man ur huse för att i tusental med sina kroppar manifestera att nazismen inte har i det här samhället att göra är fortfarande i färskt och starkt minne. Vi – folket – sa att detta är inte okej. Häromdagen var det dags igen. Från förvaret i Kållered utvisades tio stycken, primärt ensamkommande, till Kabul. En stad i ett land Amnesty avråder ifrån och där många av de unga männen inte varit sedan de var små, om alls, och där de inte känner en själ. Sverige skickar unga människor som redan bor här, redan går i skolan till vad som inte osannolikt blir deras död utan att blinka. Ett par hundra personer protesterade i regn och blåst högljutt utanför förvaret när människor med sina kroppar sa att här är vår gräns – detta är inte okej.

Den 28 oktober är nästa punkt i kalendern. Då hålls en heldagskonferens arrangerad av den fascistiska gruppen APF och deras stiftelse Europa Terra Nostra (läs mer om mötet i denna veckans nyheter i GFT). Här står vi, precis som den 30 september, mot en samling människor som med hat tänker driva sin agenda. Med inte mindre än tre ledarfigurer ur Svenskarnas parti och representanter ur det europeiska nazistiska och fascistiska politiska toppskiktet ska det hållas möte i vår stad. De nu välanvända klackarna i backarna behöver fram igen - detta är ju naturligvis inte okej.

På lördagkvällen den 30 september efter demonstrationerna när kärleken stod som spön i backen skrev SvD:s Jesper Sandström på tryggt avstånd från Göteborg en ledare med rubriken ”När kampen mot nazismen görs till en lekstuga för huliganer”. Sandströms overkligt feltajmade text gick ut på, precis som rubriken indikerar, att det var ett spektakel för våldsamma demonstranter som förstör för demokratin. Bortsett från att Sandström hade fått en hel del fakta om bakfoten så är det stora problemet med hans väl spridda text och därmed budskap, nämligen att vi inte ska protestera alls. ”Skadliga idéer bekämpas genom att på ett lugnt och sansat sätt resonera med människor om varför de är skadliga”, skriver han och hintar igen att en blir huligan om en tar till gatorna.

Uppmaningen är en möjligen en fin tanke men blir skadlig i sin naivitet. När vi står upp mot ideologier som nazism och fascism eller andra skadliga strukturer krävs tydlig gränssättning och faktum är att de flesta inte har en spalt i Svenska dagbladet att tillgå utan är enskilt röstlösa i vårt samhälle. Då är att sälla sig till mängden ett effektivt verktyg. Att då uppmana människor att ignorera krafter som hotar stjälpa allt vi tror på och som oroväckande framgångsrikt rekryterar unga människor med löften om framgång och våld är inte bara världsfrånvänt – det är inte heller okej.

Nej motståndet, fredligt och smart utfört, är en styrka som våra samhällen bygger på. Vi är skyldiga kampen allt. Utan människors aktiva och stenhårda kamp för till exempel kvinnlig rösträtt, avskaffande av slaveriet, arbetsrätt, rätt att älska den vi vill, rätt till personlig assistans, de mänskliga rättigheterna – listan kan göras lång, hade vi inte åtnjutit de rättigheter vi i dag tar för givna. Och ingen av dem har vunnits ur en axelryckning mot den som förtrycker eller utövar makt som skadar.

Aktivism är dock inget vi föds med, det måste en träna på. Det gäller även insikten om människors lika värde – det måste vi lära oss. Men precis som häromdagen vid förvaret i Kållered, är det upp till oss alla och envar att skapa mötesplatser, engagera oss och dyka upp när saker går åt skogen, för inget är så starkt som den folkliga mobiliseringens inneboende kraft.

ANNONSER

© 2023 Fria.Nu