• Efter sex års konsertverksamhet ville Inga-Lill och Ola Sjönneby använda scenen i Tandla skola till en större produktion med flera föreställningar. Resultatet blev musikalen Fångad som spelas för fulla hus.
  • Inga-Lill och Ola Sjönneby har båda studerat vid musikhögskolan och drar nytta av kontakterna inom musikvärlden när de bokar artister till kulturhuset utanför Eskilstuna.
Landets Fria

Musikal på lantligt kulturhus

Inga-Lill och Ola Sjönneby startade kulturhus i den gamla folkskolan utanför Eskilstuna.

Just nu spelas en nyskriven musikal med livemusik och professionella artister från hela landet på en gammal skola på den sörmländska landsbygden. Bakom projektet står Inga-Lill och Ola Sjönneby som driver kulturhuset Tandla skola utanför Eskilstuna.

– Vi ville se om det gick att sätta upp en professionell föreställning mitt ute på landet. Och det har visat sig gå jättebra, säger Inga-Lill Sjönneby.

Kulturhuset började som en vision hos de båda musikerna. De var på jakt efter ett hus på landet som skulle kunna passa till kulturverksamhet och hade ständigt ögonen öppna. Under en svampplockning i skogen stötte de plötsligt på drömhuset, Tandla skola. Efter några års planerande och kontakt med ägaren blev den gamla folkskolan till slut deras. Ola och Inga-Lill flyttade in tillsammans med sina två barn. Renoveringarna tog de första åren i besittning och Ola titulerar sig numera även hantverkare.

Sedan kulturhuset öppnade 2011 har över 200 musiker uppträtt.

– Den första konserten var en folkmusikduo från trakten. Vi har ofta musiker med någon lokal anknytning, men även mer välkända som trummisen Steve Gadd och soulsångerskan LaGaylia Frazier har varit här. Vi kör en lördagskväll i månaden med två akter, ofta i olika genrer. På det viset lär man folk att lyssna på sådant de inte visste att de tyckte om, berättar Inga-Lill.

Till vardags arbetar hon som kantor i Husby Rekarne kyrka. Kulturhuset kräver mycket engagemang och är inte speciellt lönsamt rent ekonomiskt.

– Men det är roligt för vi får så mycket respons från både publik och musiker som tycker mycket om miljön och atmosfären här.

Under åren som konsertarrangörer har idén att sätta upp en musikal växt fram. Resultatet blev musikalen Fångad som nu spelas på kulturhuset. Föreställningen är helt professionell med avlönad personal och artister som Petra Nielsen, som bland annat spelat på Broadway, i rollerna.

Stöd från bland annat Eskilstuna kommun, ABF, Sparbanksstiftelsen och crowdfunding har gjort projektet möjligt.

Ola och Inga-Lill har själva skrivit manus och musik. Inspirationen till berättelsen är hämtad från August Strindbergs sagospel om den vandrande äventyraren i Lycko-Pers resa från 1881. Den amerikanska dokumentärfilmen The Wolfpack från 2015 har också inspirerat.

– Musikalen handlar om pojken Per som är instängd och fångad i sitt hem av sin pappa som vill skydda honom från världens ondska. När han till slut ger sig ut i frihet blir han varse om att även människor i världen utanför kan vara fångade men i andra sorters fångenskap, som pengar, skönhet eller modlöshet.

Föreställningen, som spelas fram till den 15 oktober, har fått goda recensioner.

– Det har gått jättebra, vi har haft en kort rep-period och de medverkande har jobbat jättehårt. Det känns jättekul, säger Inga-Lill.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2023 Fria.Nu