• Reine Brynolfsson och Maria Heiskanen i rollerna som Agne och Gärd. Ett års mental och fysisk träning med att lyfta fodersäckar och gå på gym ligger bakom Reine Brynolfssons prestation att trovärdigt kunna skildra den hårt arbetande Agne som i filmen skördar och förlöser kalvar.
  • Ett års mental och fysisk träning med att lyfta fodersäckar och gå på gym ligger bakom Reine Brynolfssons prestation att trovärdigt kunna skildra den hårt arbetande Agne som i filmen skördar och förlöser kalvar.
  • För Klas är naturen vacker och lustfylld med rördrommen som lurar i vassen. Han har drömmar som sträcker sig bortom familjens lantbruk.
Landets Fria

”Livet på landet är utan lättnad”

Jens Assurs långfilmsdebut Korparna utspelar sig i ett odefinierat 1970-tal på den svenska landsbygden. I filmen har lantbruket och omgivningarna fått en särskild roll.

– Landskapet är filmens fjärde karaktär, säger Jens Assur.

Bioaktuella Korparna är ett familjedrama baserat på Tomas Bannerheds Augustprisbelönade romandebut från 2011 med samma namn. I filmen har Jens Assur gett fadern, mjölkbonden Agne, stort utrymme. Han kämpar mot tunga stenar i åkern, arrendeägaren som hotar att säga upp avtalen, mjölkkorna som kräver ständig uppmärksamhet och mot sina egna inre kval och livsval. Sonen, 16-årige Klas, är mer intresserad av fåglar och naturens skönhet än att möta faderns förväntningar att ta över ansvaret för gården.

– Korparna handlar om hur vi formar varandra, om de krav vi ställer på varandra. Det handlar om generationsväxlingar och drömmen om att forma sitt eget liv, säger Jens Assur.

Från början är Jens Assur journalist och genom åren har han följt samhällsskeenden och människor i konfliktområden som Somalia, Rwanda, Sudan och forna Jugoslavien. Verklighetens komplexitet har han velat ta med in i filmen.

– Jag tror alla dessa möten har gett mig ett intresse för trovärdighet. Jag har velat bygga in fel och motsättningar både i miljöerna och i karaktärerna, för det är så som världen ser ut både i det lilla och i det stora.

Som exempel nämner han hur karaktären Gärd som spelas av Maria Heiskanen uppoffrar sig själv genom filmen, men i slutändan ändå agerar egocentriskt.

För att hitta den rätta inspelningsplatsen och skådespelarna för dramat begav sig filmteamet ut i landet. Jacob Nordström, som spelar Klas, hittades under en audition på en skola i Västervik.

– Jag ville inte ha en stadskille, utan någon som var uppväxt på landsbygden. Det är hans första roll och jag tycker att han gör en fantastisk insats.

Platsen hade Jens Assur en specifik tanke om redan från början. Målet var att hitta en gård som fortfarande såg ut som ett litet lantbruk på 1970-talet med byggnader från början av seklet.

Efter att ha letat i olika landskap fann han gården på Bjärehalvön. Det är ett bostadshus klätt med eternit och en ladugårdsplan täckt av betong.

– Det är en gård där funktion går före skönhet med ett landskap som är både vackert och brutalt.

Filmklippen är långa och tagningarna få. Naturen är både vacker och hänsynslös. Den första repliken yttras först efter en kvart. Dramat ligger i hur karaktärerna agerar och reagerar.

– Landskapet är filmens fjärde karaktär, och precis som karaktärerna utvecklas det och förändras med tiden, säger Jens Assur.

Filmen ger en allt annat än romantiserande bild av livet på landet.

– I många fall är lantbruk ett liv utan lättnad för bonden. Många har också en önskan att barnen ska ta över för att rättfärdiga sina egna val, säger Jens Assur.

Vilket förhållande har du själv till naturen och landsbygden?

– Jag är uppväxt i ett mindre samhälle och har alltid haft en mycket nära relation till naturen och har det fortfarande. När jag växte upp var det självklart att besöka den lokala gården och vara med vid renslakt, kalvfödsel, fiske och jakt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kolag håller fäboden levande

Tillverkning av gammelost, gubbost, halloumi och smör står på schemat under tjänstgöringsveckan på Bastbergets fäbod i Dalarna.

Landets Fria

100 miljoner i ökat Norrlandsstöd

Norrlandsstödet till lantbrukare i norra Sverige har inte räckt för att minska nedläggningen av gårdar. Nu höjs stödet med 100 miljoner.

Landets Fria

Lantbrukarnas lönsamhet ökar

Fler lantbrukare än för ett år sedan bedömer sin lönsamhet som god – och fler skulle rekommendera unga att bli lantbrukare.

Landets Fria

© 2023 Fria.Nu