• "Jag vill visa på det som är vackert i vardagen och på skönheten i det oväntade. Jag hoppas att verket ska väcka frågor", säger Ana Carolina Fleming.
 • Muralmålningen har Ana Carolina Fleming gjort med plåtfärg och pensel. Två lager har behövts för att täcka och den vattenbaserade färgen har ställt till en del problem. ”Jag har haft lite otur med vädret, det har regnat så jag har fått göra om vissa delar. Men det har varit spännande att arbeta i det offentliga, folk har gått förbi och kommit med fina ord om det jag gör. I början undrade folk om jag fick stå här och måla. Stinsen har hela tiden varit orolig för mig då jag stått nära spåret.”
 • "Jag tycker om konst och den borde njutas av många. Det här är av folket för folket", säger projektledaren Ali Davoodi.
 • På Orust finns projektet Muma att avnuta på öns östra del.
 • Lisa-Stina Pettersson har satt färg på en skola i Bua, två mil norr om Varberg.
 • Maja Ståhle har livat upp äldreboendet Ekkullen i Rolfstorp.
 • Emilia Bjureheds konstverk pryder Bosgårdsskolan i Tvååker.
Landets Fria

De gör landsbygden vackrare med gatukonst

Gatukonst är ett vanligt inslag i storstädernas myller. Nu har åtta kvinnliga konstnärer satt färg på landsbygden.

Med en pensel i ena handen rör sig Ana Carolina Fleming över byggnadsställningen utmed väggen på Veddige tågstation i Varbergs kommun. De senaste veckorna har tågresenärerna kunnat se en muralmålning växa fram på fasaden. Målningen föreställer ett typiskt kafé i den argentinska huvudstaden Buenos Aires som Ana Carolina lämnade för Varberg för sex år sedan. Hennes pappa och flera vänner från både Sverige och Argentina finns med i verket.

– Det är karaktärer som står lite utanför samhället. Jag vill visa på det som är vackert i vardagen och på skönheten i det oväntade. Jag hoppas att verket ska väcka frågor, säger hon.

Muralmålningen heter Skuggorna syns tydligast på dagen. Den består av ett kollage med bilder från tidigare verk som Ana Carolina gjort i grafik i linoleum, en teknik som hon vanligen arbetar med. Konstverket är det första hon gör i offentlig miljö.

– Jag vill vara trovärdig och äkta i det jag gör men självklart har jag tänkt på att folk kommer att titta på det varje dag. Jag har tänkt att det ska vara fint och sprida lite glädje.

Ana Carolina Fleming är en av åtta konstnärer som under hösten har skapat konstverk på olika offentliga platser i Varbergs kommun. Art made this, vars syfte är att lyfta fram kvinnliga konstnärer inom gatukonsten, har sedan starten genererat ett 90-tal konstverk i Stockholm, Göteborg, Uppsala och Malmö. Mötet mellan urban konst och landsbygd skapade flera positiva överraskningar, berättar projektledaren och kreatören Ali Davoodi.

– Konstnärerna har haft fans som följt deras arbete från dag ett. Det har varit ett extremt positivt bemötande, jag trodde att det skulle vara mer motstånd men folk kommer med kaffe och visar fler ställen som de vill ha målade. Det var inte den reaktionen jag väntade mig. Det gör så mycket med lite färg. Det blir ännu tydligare i en lugn miljö. På en större ort kan konsten lätt försvinna bland allt annat, här är det en destination, jag blir väldigt rörd av det, säger han.

Ali Davoodi har i Art made this valt att arbeta med kvinnliga konstnärer inom ett område där många förklarar mansdominansen med att det saknas kvinnliga gatukonstnärer. Målet är att tillgängliggöra konsten och att konstnärerna ska få betalt.

– Det finns jättemånga grymma kvinnliga konstnärer, de vill måla och det finns folk som vill betala för det.

Över 200 konstnärer ansökte om att få vara med bara i Varbergsprojektet som finansieras av kommunen.

– Jag vill växa upp i ett mer jämställt samhälle. Jag tycker inte om att gnälla. Jag är man och en del av strukturen. Jag tar mitt ansvar helt enkelt och arbetar för en förändring. Det är vi som måste stå för själva förändringarna, inte någon annan, säger Ali Davoodi.

Fakta: 

Konstnärerna och verken i kommunen

 • Moa Romanova – Ankarhallen, Träslövsläge
 • Emilia Bjurehed – Bosgårdsskolan, Tvååker
 • Sandra Berg Mozard – Skräddaregatan, Tvååker
 • Emmelie Salomonsson – Åkulla friluftsgård, Åkulla
 • Maja Ståhle – Ekekullens äldreboende, Rolfstorp
 • Mimmi Selander – Kung Karl skola, Kungsäter
 • Ana Carolina Fleming – Tågstationen, Veddige
 • Lisa-Stina Pettersson – Buaskolan, Bua

Ali Davoodis tips på andra muralmålningar på landsbygden

Muma på Orust
Muma består av tre konstnärer, tre kvinnors historia och tre väggar på Orust. Konstnärerna Camilla E Boström, Elina Metso och Camilla Engman har gestaltat kvinnorna som levde på Orust; Maria Bohlin på Assmunderöd, Olga Högström från Ålgårds kvarn och Lovisa Olausson på Krossekärr. Verken finns på tre ladugårdar på östra sidan av ön.

Street art på Österlen
Street art Österlen är en feministisk gatukonstförening som skapar nya verk runt om på Österlen. Från husfasader i småstadsmiljö till jordbruksfastigheter. Bland annat finns verken i form av allmogepålar på Christinehofs Ekopark och muralmålningar på Ungdoms- och kulturhuset Navet i Sjöbo och Södra Dragongatan i Ystad. Föreningens senaste projekt är Österlen Electric Totem. 19 lokala konstnärer har under året förvandlat 30 av Österlens krafts elskåp till utomhuskonstverk utspridda över centrala Simrishamn.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Turné hittar nya vägar för konsten

Utställningen Moving art project visas i oväntade lokaler på 10 orter. Målet är att underlätta möten mellan en ny publik och oetablerade konstnärer.

Landets Fria

© 2023 Fria.Nu