• Evin Ahmad
  • Lash
  • Män i konsten: Rembrandt van Rijn, Riddaren med falken, 1660-talet
Göteborgs Fria

10 tips inför Kulturnatta

GFT tipsar om 10 intressanta programpunkter på Kulturnatta den 13 oktober. Fri entré till allt.

1. Den årliga Kulturbesiktningen – tema dags och rörelse

Non-stop program på scenen och i vår utställningshall. Den årliga Kulturbesiktningen är som en slags bilbesiktning på kulturområdet. Denna kväll kallas kulturpolitiker och tjänstemän till kvalitetskontroll – vad är det de måste veta och bör ha sett? Testa dina egna kunskaper om danslivet i Göteborg mm

kl 19-00, 3:e Våningen, Sockerbruket 9

2. Finissage Gibca Extended: Folkstaden

19:30 –23.00: rum, bild/ord, projektioner, musik.

20:30 på scen/musik: Tumult (folkmusik/gypsy/balkan). Under kvällen DJ del Mar, samt hemlig performancegäst.

Workshop kl 17–19:Kvällens workshop handlar om individuella och samskapande funderingar, uppslag och undersökningar till ett kooperativt och post-konsumistiskt liv. Vi ritar, skissar, klottrar, antecknar på tapeter (givna strukturer) för att sedan testa i större skala i det offentliga rummet. (Bildprojektioner på övertrycksmolnet på gården).

Kl 19.30-23, Folkstaden, Allmänna vägen 2B

3. Öppen visning: “mannen i konsten”

Vi tittar på olika tiders mansskildringar och undersöker skiftande ideal och normer för både klädda och oklädda män. Stämmer konsten och verkligheten överens? Och hur mycket ligger i betraktarens öga? Begränsat antal platser. Hämta din gratisbiljett i receptionen från kl 19. Samling i Barockhallen, sal 4, våning 5.

Kl 19.30-20 och kl 20.45-21.15, Göteborgs konstmuseum, Götaplatsen

4. Lash och Gangshebang

Lash utgörs av systrarna Sabina och Anfa Lashari som med synkroniserat rapflow dekonstruerar hiphop för att skapa sin egen plats. Förband: GangShebang, ett tjejkollektiv som drivs av artisten Peshi som själv har varit aktiv i den svenska hiphopscenen sedan slutet av 90-talet.

Kl 18.30-20.30, Världskulturmuseet, Södra vägen 54

5. Hellmans drengar

Hellmans Drengar vill vara Sveriges modigaste manskör. Detta mod vill de förmedla genom att vara normkritiska i allt de gör och på så sätt ifrågasätta den traditionella mansrollen.

Kl 20-20.30, Götaplatsen

6. Evin Ahmad

Evin Ahmad, skådespelare, berättar om sin skönlitterära debut En dag ska jag bygga ett slott av pengar. Boken skildrar resan från tugget på bänkarna i Akalla, adidasbyxor och falska Ray-Bans från Alanya, till den fina dramahögskolan på Valhallavägen i Stockholm, där man gör andningsövningar och får massage.

Kl 20.30-21, Stadsbiblioteket, Götaplatsen 3

7. Queerhistorisk vandring i gatlyktornas sken

Kvinnokaféer och ställen för såna, Karin och Sofie, Elfrida och kvinnors möjligheter, parker och bakgator, Pontus och det moderna paret, lappcentral och klagomur… Göteborg har en rik och spännande icke-normativ historia. Men ofta glöms, eller göms, icke-normativt liv när stadens historia berättas. Men queert folk har alltid funnits! Vandringen kommer att handla om icke-normativt liv under perioden ca 1850 - 2000. Den är ca 1,5 km lång och utgår från bron framför Christine kyrka. Tillgänglighet: Vi rör oss på gator och trottoarer, inga trappor. Ljudförstärkning kommer att användas. Med Lennart Andersson.

Mötesplats: framför Christine Kyrka, Norra hamngatan 16

8. 50 år firas av 50 författare

Författarcentrum fyller 50 år och det ska firas av 50 författare. Under kvällen kommer det att ske 50 korta uppläsningar av några av Författarcentrums medlemmar. Dikter, mininoveller och romanutdrag.

Kl 18-21, Göteborgs litteraturhus, Heurlins plats 1

9. Gömda historier hos Adas musikaliska teater

Gömda historier finns överallt. I varje familj. I varje kvarter. Vissa platser är mer förknippade än andra med gömda historier: sjukhus, barnhem, fängelser. Vi välkomnar er och alla era historier, stora som små, alldagliga eller märkvärdiga. Du väljer själv hur du vill berätta den och du kan så klart vara helt anonym. Klockan 19.30 bjuder vi också på en förhandstitt ur höstens premiär – en ung mammas berättelse som tar avstamp i vårens publiksuccé "Vi som bär världen".

Kl 17-20, Konstepidemin, Adas musikaliska teater, Ateljé 201, Konstepdiemins väg 6

10. Bo i gemenskap – något för dig

Boihop, Under samma tak och HBTQ gemenskap för seniorer är tre olika bogemenskaper i Göteborg. Alla tre kommer att hålla en kort presentation om hur just deras boende fungerar.

Kl 18-20, Boplats Göteborg, Rosenlundsplatsen 1

Hela Kulturnattas program hittar du på: http://kulturnatta.goteborg.se/program

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu