• En stor utmaning för djurrättsrörelsen är att skapa förändring inom livsmedelsindustrin, menar Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.
Fria Tidningen

Demonstrationer för djurrätt i flera städer

– Djur ska finnas till för sin egen skull.

Det menar Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen som på lördag anordnar marscher för djurs frihet.

– Det är en enorm samhällsförändring vi kämpar för. Normen att vi kan utnyttja djur till mat, kläder, djurförsök och underhållning är stark. Vi vill att fler får upp ögonen för hur de behandlas, säger Malin Gustafsson.

När Fria Tidningen pratar med henne har hon precis varit och hämtat plakat till djurrättsmarscherna som Djurrättsalliansen arrangerar i helgen. Den gemensamma parollen för demonstrationerna som hålls i Malmö, Göteborg och Stockholm på lördag är ”för djurens frihet”.

– Vi hoppas att folk ska känna att de vill göra något för att hjälpa. Vi vill också ena djurvänner och olika delar av djurrättsrörelsen. Det är många som står upp för att djur ska finnas till för sin egen skull och engagemanget kan se ut på olika sätt, säger Malin Gustafsson.

Vilka framgångar för djurs rättigheter har du sett den senaste tiden?

– Inom Djurrättsalliansen har vi till exempel länge dokumenterat Sveriges djurindustrier. Många reagerar på vårt material. För tio år sedan anordnade vi också den första Vegomässan och den bara växer och växer, och liknande mässor finns nu på olika håll i landet. Intresset för och utbudet på vegoprodukter har vuxit.

Vilka är de största utmaningarna inom den närmaste framtiden?

– Självklart finns det saker att göra på alla områden och det går inte att ställa olika djur mot varandra. Men majoriteten befinner sig i livsmedelsindustrin. Det händer mycket där, men det går segt på det politiska planet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Strejkvarsel på Samhall

– Vi vill ha samma lönehöjningar som övriga lågavlönade inom LO, säger IF Metalls Christer Eriksson.

Fria Tidningen

”Stäng alla djurparker”

Efter avslöjandet att Borås djurpark dödar friska djur höjs röster för att djurparker ska avvecklas helt.

Fria Tidningen

Så blev sommartorkan

Med historiskt låga grundvattennivåer såg flera svenska kommuner ut att gå mot akut vattenbrist i somras.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu