• Elsa Stenström, Sofia Hägglund Wallgren, Mikaela Persson, Matilda Amundsen Bergström, Lisa Sutton, Klara Svensson och Tatiana Madrid från Göteborgs feministiska nätverk.
Göteborgs Fria

Dags för Feministiskt forum i Göteborg

På lördag den 7 oktober hålls den feministiska festivalen Feministiskt forum i Göteborg. Arrangörerna vill skapa ett brett program där feminister med olika perspektiv möts.

För femte året i rad arrangerar Göteborgs feministiska nätverk Feministiskt forum, som hålls på Frilagret.

– Det startade 2013 för att det saknades en plattform där man kunde diskutera feminism och dela information om vilka initiativ som finns, berättar Klara Svensson, från Göteborgs feministiska nätverk. Det finns väldigt många olika organisationer som jobbar feministiskt, det görs mycket forskning i Göteborg och finns mycket engagemang, och det behövdes ett ställe där man kunde mötas och diskutera och få reda på vad som faktiskt görs.

Idén är att forumet ska vara en plattform där det finns plats för olika röster inom feminismen, där olika perspektiv kan komma fram, enligt Klara Svensson.

Hur funkar det att bjuda in motstridiga röster – vill alla komma då?

– Det handlar om olika perspektiv, men de är inte alltid motstridiga. Men vissa perspektiv tenderar att glömmas. Om man arbetar specifikt med en sak kanske man glömmer något annat. Feminismen har inte alltid varit så inkluderande, så därför försöker vi göra ett så brett program som möjligt.

Vad kommer att hända under dagen?

– Många roliga saker! Panelsamtal, intervju och föreläsningar med bland andra Paula Mulinari som är forskare på Malmö högskola berättar om motstånd på arbetsplatser och Maria Ramnehill (krönikör i Fria Tidningen reds anm) berättar om sin bok Ett transfeministiskt manifest. Det kommer också vara workshops, till exempel en teaterritual med fokus på trans och en workshop i feministiskt självförsvar.

– Vi kommer också ha en tavla där man kan skriva in feministiska förslag inför valrörelsen 2018 som vi kommer skicka till kommunalråden i Göteborg.

Programmet pågår mellan kl 11-18. Fri entré, det kommer finnas vegansk brunch att köpa och för barn finns det en pysselhörna och normkritiska barnböcker att läsa. Lokal och toalett är tillgänglig för rullstol och permobil. Hörslinga finns i alla lokaler. Föreläsningar och workshops hålls på svenska. Festivalen hålls på Frilagret, Heurlins Plats 1.

Fakta: 

Program Feministiskt forum 7 oktober

Festivalen hålls på Frilagret, Heurlins Plats 1

Scenen:

kl. 11 Invigning med Göteborgs feministiska kör

kl. 12 Paula Mulinari: Motstånd på arbetsplatsen

kl. 13.15 Jonna Kallaste: Känslor som motstånd

kl. 14.30 Panelsamtal: Civil olydnad

kl. 15.45 Olivia Linander: Feminism och klimatkamp

kl. 17.00 Maria Ramnehill:Ett transfeministiskt manifest

Black box (workshop-rummet):

kl. 12.00 Samtal och workshop: Bara hästböcker

kl. 13.15 Feministiskt självförsvar

kl. 14.30 Workshop: Vardagens civil curage

kl. 15:45 Teater ritual: Tvillingskapet

kl. 17.00 Samtal om ortens konsfestival: Aftab Sakineh Soltani

Mer info: Feministiskt Forum Göteborg

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu