• Runt 500 unga kan tvingas flytta från Göteborg till Migrationsverkets boenden i andra kommuner. Förhoppningen är nu att kommunen ska fördela pengar till boendelösningar för ensamkommande.
Göteborgs Fria

V: ”Galet med läxhjälp till unga som sover på parkbänkar”

Boendesituationen för ensamkommande unga som fyllt 18 år är akut. Men nu har social resursnämnd beslutat att de 2 miljoner som ska gå till stöd till ensamkommande ska satsas på läxhjälp och samtalsstöd istället för bostäder. ”Absurt”, menar V och MP i kommunstyrelsen.

– Det är galet att erbjuda mer läxhjälp till människor sover på en parkbänk, säger kommunalrådet Daniel Bernmar (V).

Runt 500 unga i Göteborg påverkas av de nya reglerna från 1 juli som innebär att det inte längre är kommunerna som ska ordna boende för ensamkommande som fyllt 18 år, utan att det nu är Migrationsverkets ansvar. Eftersom det inte finns några boendeplatser i Göteborg innebär det att många av ungdomarna tvingas flytta. Regeringen och Vänsterpartiet lade därför in förslaget till höstbudget att 195 miljoner kronor ska gå till kommunerna för att dessa ska kunna ordna boendelösningar för de unga. Syftet med pengarna är, enligt regeringen och Vänsterpartiet, att de unga ska kunna ”bo kvar i den kommun där de vistas”.

För Göteborgs del handlar det i nuläget om 10,8 miljoner kronor, där social resursnämnd nyligen fattade beslut om hur 2 av dessa miljoner ska fördelas. Beslutet innebär att pengarna ska gå till så kallade mervärdesinsatser, som läxhjälp och psykologstöd, men inte till boendelösningar. Vänsterpartiet och Miljöpartiet i kommunstyrelsen är kritiska.

– Man måste först tillgodose de basala behovet att ha någonstans att sova. Det är ingen idé att ge läxhjälp innan dess, säger Daniel Bernmar.

Han påpekar också att samtalstöd och läxhjälp är sådant som ideella krafter ofta kan ordna gratis, och att pengarna därför gör bättre nytta om de går till boenden – som kostar pengar.

Helene Holmström är verksamhetschef på social resursförvaltning och en av de som har tagit fram förslaget på hur pengarna ska fördelas.

– Vi har tänkt att de första 2 miljonerna ska läggas på kringaktiviteter som samtalsstöd och andra aktiviteter eftersom boendealternativ inte är en enkel juridisk fråga. Stadsjuristerna måste utreda det först, det är inte helt enkelt i förhållande till kommunallagen, säger Helene Holmström.

– Boenden i kommunal regi ska vara biståndsbedömda och här har vi en lag som säger att det är Migrationsverket som ska ordna boende och då finns risken att vi utför en annan myndighets ansvar, säger Holmström.

Men syftet från regeringen och Vänsterpartiets håll var att pengarna skulle gå till boendelösningar?

– Vi måste dels förhålla oss till regeringen och dels till kommunstyrelsen, och där var det inte lika självklart att det är boendelösningar det handlar om, det är det vi har att jobba utifrån. Vi får se var vi landar, säger Helene Holmström, som berättar att ambitionen är komma med ett tjänsteutlåtande om hur de resterande pengarna ska fördelas till social resursnämnds möte den 25 oktober.

Kommunalrådet Marina Johansson (S) är ordförande i social resursnämnd, som röstade igenom förvaltningens förslag den 20 september.

– Vi behöver titta närmare på det här med boendefrågan, vad som är juridiskt möjligt, det är viktigt att vi formulerar oss så att pengarna går till just den här gruppen, säger Marina Johansson.

Men V och MP i kommunstyrelsen menar att det är juridiskt möjligt att ge pengarna till boendelösningar redan nu.

– Jag menar att kommunen har en plikt att erbjuda boende, de här människorna befinner sig i vår kommun, punkt. Socialtjänstlagen är väldigt tydlig, säger Daniel Bernmar (V).

Han säger att även om det är Migrationsverkets ansvar att ordna boenden så finns det inget som hindrar kommuner från att ta ett större ansvar än vad lagen kräver.

– Många kommuner tar mer ansvar, det finns ungefär 60 kommuner som låter de ensamkommande bo kvar när de blir åldersuppskrivna, till exempel Öckerö, Stenungsund och Lerum. Det Socialdemokraterna har gjort är att lägga sig på den absolut lägsta nivån i ansvarsfrågan, säger Bernmar.

De 2 miljoner kronorna började betalas ut vid månadsskiftet september–oktober, till de organisationer som kommunen redan har ett så kallat IOP-samarbete med, vilket bland andra är Röda korset, Rädda barnen och Individuell människohjälp. När det gäller de resterande 8,8 miljoner kronorna väntas förvaltningen arbeta fram ett förslag om att pengarna ska utlysas som ett föreningsbidrag som föreningar kan söka, enligt Marina Johansson. Hon säger att det lutar åt att dessa pengar kommer kunna sökas av föreningar som ordnar boendelösningar.

– Jag skulle tro det, säger hon. Jag vet att det finns organisationer som Agape som redan jobbar med detta, de kan söka pengarna, jag tror att det hade varit bra.

Fakta: 

V och MP stoppade inte förslaget

I kommunstyrelsen är V och MP kritiska till beslutet att de 2 miljonerna inte ska gå till boendelösningar. Men i social resursnämnd, där beslutet fattades, lät V- och MP-politikerna förslaget passera.

När frågan togs upp i social resursnämnd den 20 oktober var nämnden enig, inklusive V och MP. Så förklarar partierna:

Daniel Bernmar (V): ”Det pågick en diskussion i nämnden och vår ledamot lyckades inte få med sig någon i den. På nämndnivå blir det mer komplicerat än i kommunstyrelsen, i nämnden försöker man hitta en lösning och komma framåt. Men hon kunde ha ställt sig utanför eller markerat mer aktivt.”

­Miljöpartiets pressekreterare: ”Vi i MP och V vill från kommunstyrelsen (KS) egentligen ha boendelösningar. Men eftersom vi inte fick som vi ville i KS, utan S och M gick ihop och beslutade att endast dessa två miljoner skulle betalas ut med en annan i riktning än boendelösningar, så har social resursnämnden inte så lätt att göra något annat än att följa den inriktning KS pekade ut.”

GFT har sökt Vänsterpartiets ledamot i Social resursnämnd för en kommentar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu