• Ambulanssjuksköterska Tony Strömberg och Psykiatrisjuksköterska Kiwi Olsson åker hem till den som behöver hjälp med den psykiatriska bedömningsbilen.
  • Genom att ringa 112 när du eller någon anhörig lider av psykisk ohälsa kan den psykiatriska akutbilen komma. Nu blir satsningen permanent i Göteborg.
Göteborgs Fria

Akuta psykiatribilen blir permanent

Sahlgrenskas försök med en speciell akutbil för stöd till personer med psykisk ohälsa blir permanent, beslutades det förra veckan. ”Viktig resurs för sjuka och anhöriga”

Försöket med bedömningsbilen har pågått sedan oktober 2015 och fungerar så att en ambulanssjuksköterska och en psykiatrisjuksköterska åker hem till personer med psykisk ohälsa för att ge akut stöd på plats. Det handlar bland annat om att förebygga självmord genom att åka ut och prata med patienter som är självmordsbenägna. Politikerna är nöjda med resultatet och beslutade den 28 september att bilen ska bli permanent.

– Den fyller två viktiga funktioner, dels tar den hand om människor i ganska utsatta situationer som har psykiska sjukdomar och då har de folk som är kunniga på det och den andra funktionen är att det blir ett ekonomiskt plus, det är win-win, säger Johan Fält (M), ordförande i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd.

Den ekonomiska vinsten består bland annat i att färre patienter behöver besöka akuten när de får träffa en psykiatrisjuksköterska i hemmet – cirka 20 procent av alla patienter som bedömningsbilen åker till behöver följa med tillbaka till psykiatriakuten.

– Patienterna körs till akuten om det behövs, men många får hjälp på plats istället, eller kan köras direkt till en avdelning när det behövs, säger Johan Fält.

Skillnaden mot en vanlig ambulans är att personalen i bedömningsbilen har speciell kompetens inom området.

– Om man har psykisk sjukdom eller är anhörig tänker jag att det kan vara en trygghet att ha en kontakt som kan komma hem till en, bara att de finns tror jag skapar trygghet för de har psykiska sjukdomar och anhöriga, säger Johan Fält.

Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd finansierar verksamheten andra halvåret 2017 med 600 000 kronor, och bilen blir därefter permanent.

För att få tag på bilen ringer du som vanligt 112, och förklarar att du ser behov av Bedömningsbilen med psykiatrisk kompetens. Bilen är inte tillgänglig dygnet runt, utan på de tider behovet har bedömt som störst.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu