• "Åre som destination har verkligen ställt sig bakom detta", säger projektledaren för Åre winter pride Therese Nordfeldt.
  • Istället för en vanlig konsert blir det poolparty när Diamond dogs uppträder i Åre.
Landets Fria

Åre får sin första Pride

Årets svenska Pridesäsong inleds av nykomlingen Åre winter pride den 16–19 april.

– Som destination är det väldigt viktigt att visa att alla verkligen är välkomna, säger projektledare Therese Nordfeldt.

Åre winter Pride har en profil som skiljer sig en del från många andra Pridefestivaler. Ganska mycket sport står på programmet, som skidåkning, yoga, löpning och dans. After-ski:n har en viktig roll och avslutar bland annat Prideparaden, berättar Therese Nordfeldt, som arbetar på hotellet Holiday club.

Dessutom ingår en företagsdag, vilket hon tror att Åre winter pride är ensamma om.

– Vi utbildar företag i hur de kan jobba både internt och mot gäster och kunder, samt hur man som företag kan må bra av att arbeta med frågorna. Jag har själv stött på hur svårt det är att hitta företag som vill satsa på hbtq. Tyvärr har vi på hotellet fått avbokningar på grund av att vi har priden så det är en del kvar att jobba med.

En av programpunkterna på företagsdagen heter Gay för miljoner! Hur och varför skall du och ditt företag rikta din marknadsföring även till regnbågskunderna?

– Det kan vara en morot för företagen att se en vinning i det. De kan tjäna mer än ekonomiskt på att fortsätta att jobba med frågorna, till exempel genom nöjdare personal som de får behålla längre.

Ett annat inslag blir dropinvigslar, både borgerliga mitt i skidbacken och kyrkliga i Åre gamla kyrka.

– Det blir en festlig pride, men inte särskilt politisk. I större städer finns mer möjligheter att hålla debatter. Här blir det mer folkligt och kärleksfullt.

Initiativtagarna till Åres första Pride driver Holiday club och är själva hbtq-personer. Men det här är inte ortens första evenemang med hbtq-fokus, säger Therese Nordfeldt. I början av 2000-talet ordnades Åre gay days på orten.

– Då var det inte så många som bjöd in den målgruppen. Det har legat i träda ett tag så det var ganska naturligt att ta upp det nu, som en mer familjär Pride med något för alla.

Hon är glad över responsen lokalt.

– Det har varit lätt att hitta samarbetspartners och ingen har motarbetat det, till skillnad från Åre gay days. Åre som destination har verkligen ställt sig bakom detta.

Läs mer på www.arewinterpride.se.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De lyfter lesbiskt liv på landet

Pride

Nätverket Lesbisk landsbygd lyfter med sina foton fram en sida av landsbygden som det oftast är tyst om: den queera och lesbiska.

Landets Fria

© 2023 Fria.Nu