• ”Min ambition har inte varit att berätta en sanning och ge en historielektion utan att ge en levande bild av ett Göteborg där kampen för människovärdet och kampen för överlevnad var centrala, säger Agneta Thomasin Svensson.
Fria Tidningen

Göteborgs radikala historia ur ett gräsrotsperspektiv

Vi befinner oss i det glömda Göteborg, där sjömännen kämpar för arbete och deras familjer för att ha mat på bordet. I Agneta Thomasin Svenssons Alla röster, alla ljus skildras en stad präglad av fattigdom och utsatthet. "Folk var beredda att offra det lilla de hade för att skapa bättre villkor. Jag vill hedra dem" säger hon.

I romanen Alla röster, alla ljus skildras ett Göteborg som sällan syns i litteraturen, en stad präglad av klasskillnader och utsatthet. Agneta Thomasin Svensson tycker själv att Göteborg ofta betraktas som en rättvis och glad stad där alla har det bra, men att det ger en ofullständig bild.

– Det Göteborg jag berättar om var för många en brutal, hård och skoningslös stad, och den historien har jag inte läst tidigare. Jag kan sakna den här typen av historier om Göteborg.

Alla röster, alla ljus är en berättelse om arbetarklassens och de vänsterradikalas Göteborg under första halvan av 1900-talet. Eileen växer upp i Londons slumområden och hjälper dagligen familjen med hushållssysslor och att skaffa mat. När hon träffar den unga sjömannen Hjalmar under en av hans resor till England väljer hon efter en tid att flytta till Göteborg. Medan de två försöker skapa sig ett liv tillsammans är Hjalmar aktiv inom det kommunistiska partiet och kämpar för solidaritet och människors lika värde. Samtidigt växer sig nazismen allt starkare i Europa, och även Göteborg får ta del av krigets konsekvenser.

Trots att historien utspelar sig för lite mindre än 100 år sedan är den enligt Agneta Thomasin Svensson aktuell även i dag. Hon nämner exempel som att högerextrema partier går framåt, att nationalismen återigen växer och menar att det finns tydliga likheter mellan tiden hon skrivit om och med vår.

– Den är högaktuell i och med att vi lever i den tid vi gör. Nazister demonstrerar på Göteborgs gator igen och allt större grupper börjar prata om att man ska bevara Sverige svenskt. Det är också därför jag hoppas att unga personer läser den. Då kan de få fördjupad förståelse och en inblick i hur det var, samt dra paralleller till vår tid.

Agneta Thomasin Svensson har tidigare skrivit boken Den vita baracken, en diktsamling vars innehåll växte fram under en tid då hon jobbade som behandlingsassistent på ett lågtröskelboende för hemlösa. Att hon valt att skriva om människor i utkanten av samhället har kommit naturligt.

– Min främsta ambition är att skriva om sådant jag kan någonting om och som är angeläget för mig, på ett sätt som berör och engagerar.

Solidaritet är ett genomgående tema i Alla röster, alla ljus och något som Agneta Thomasin Svensson reflekterat mycket över. I boken kämpar bland annat sjömannen Hjalmar tillsammans med sina vänner för bättre arbetsvillkor och allas lika värde.

– Jag har funderat mycket över hur det kom sig att fattiga och enkla människor var beredda att offra det lilla de hade för att skapa bättre villkor. Inte främst för sig själva utan också för alla andra. Är vi fortfarande beredda att göra det? Och om det i så fall är vi människor som har förändrats, eller om det är våra villkor.

Alla röster, alla ljus är inspirerad av Agneta Thomasin Svenssons familjehistoria, och till grund ligger hennes farföräldrars livsöden. Även om hon gjort mycket efterforskning och ibland hållit sig väldigt hårt till fakta är hon dock tydlig med att det är en fiktiv berättelse och att den inte ska läsas som en historielektion. Men invånarna i det glömda Göteborg fanns på riktigt och var en stor inspirationskälla för Agneta Thomasin Svensson.

– Jag ville hedra den generationen, och eftersom jag aldrig träffade min farfar var detta ett sätt att lära känna honom. Jag ville lyfta fram det liv han levde och den kamp han förde med så många andra, för allas lika värde, säger hon.

Fakta: 

Agneta Thomasin Svensson

Bor: Göteborg

Yrke: Arbetar inom vården, författare

Tidigare: Den vita baracken (2014)

Aktuell: Med romanen Alla röster, alla ljus. Medverkar på Radikal Bokmässa som arrangeras i Göteborg den 28 september–1 oktober.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Teater Kattma bygger om

”Jag vill göra en magisk och berättande teater som är för alla”, säger Hans Sjöberg, inför premiären av Huset vid vägens början.

Göteborgs Fria

Mushtaq Khorsand skapar unik hiphop

Ett debutalbum om samhället, kärlek och problem. Med sin hiphop vill artisten Mushtaq Khorsand bidra till att skapa en bättre värld.

Fria Tidningen

Ambassadör i litteraturens tjänst

Under hösten har läsambassadörerna Noura Ahmed och Sahar Ghorbani arbetat med projektet Läs högt, riktat mot barn i förskoleåldern. ”Det känns så kul att ge glädje till barnen”, säger Noura Ahmed.

Fria Tidningen

Balkangäng som tar ton i fiktionen

Han syns oftast på klubbscenen, men nu har Alismir Jugo och hans balkanband letat sig hela vägen till bioduken. Bosnia Express från Gamlestaden är aktuella i Helena Bergströms nya film, Vilken jävla cirkus.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu