• Bosnia Express spelar i kväll på Kulturnatta där de bland annat bjuder på ett par låtar som kommer vara med i filmen Vilken jävla cirkus.
Göteborgs Fria

Balkangäng som tar ton i fiktionen

Han syns oftast på klubbscenen, men nu har Alismir Jugo och hans balkanband letat sig hela vägen till bioduken. Bosnia Express från Gamlestaden är aktuella i Helena Bergströms nya film, Vilken jävla cirkus. "Först ville de bara ha några musiker, men jag övertalade dem att ta med hela bandet", säger Alismir Jugo.

Bosnia Express från Gamlestaden är verkligen inga nykomlingar på musikscenen, med 16 år av turnerande och tre album i bagaget har bandet blivit ett välkänt namn inom sevdah, bosnisk folkmusik.

Men förutom Alismir Jugo, som spelar slagverk, hans bror och trummis Zenaid, har medlemmarna i Bosnia Express bytts ut regelbundet. I dag har de medlemmar från Bosnien-Hercegovina, USA, Makedonien, Serbien och Sverige.

– Folk har sagt att vår musik låter som att den kommer från världens alla hörn samtidigt, säger Alismir Jugo.

Nu är Bosnia Express aktuellt som cirkusorkester i Helena Bergströms nya film Vilken jävla cirkus, med premiär nästa fredag. Filminspelningen var en ny erfarenhet för alla medlemmar och inte alls som att spela inför publik, Alismir Jugo berättar att de spelade samma låt minst 30 gånger på grund av omtagningar och att de ville filma från olika vinklar. Dessutom gick det väldigt fort ibland.

– När jag sa att vi skulle stämma gitarrerna ropade Helena att det inte behövdes för att det skulle låta lite skitigt. De ville också att jag skulle röka när jag spelade, men jag använder båda händerna och musiken går så fort att jag inte hinner ta ut cigaretten ur munnen. Så de hade en kille som satte en ny cigarett i munnen på mig mellan varje tagning. Det var intensivt.

Filmen är ett bra sätt för Bosnia Express att sprida sin musik, och Alismir Jugo skrattar när han berättar att det förhoppningsvis kommer in lite pengar via Stim, en ekonomisk förening som betalar ut pengar till musikens upphovsman. Men han ser även andra positiva aspekter.

– Vi behövde inte kompromissa med vår musik eftersom den passade bra in i filmen. Så är det nog inte alltid, jag hade aldrig velat ställa upp i melodifestivalen för då kanske andra säger hur det ska låta.

Sedan starten 2001 har Bosnia Express fått flera utmärkelser, och i början av september tilldelades bandet Östra Göteborgs Kulturpris med motiveringen: ”för sitt långvariga arbete med att förvalta och utveckla en musikalisk tradition på ett levande sätt”.

– Vi har turnerat i hela Norden och i stora delar av Europa, och alla dansar. Så det verkar som att vår musik fungerar överallt, men det finns några priser som vi inte fått än, säger Alismir Jugo och skrattar.

Alismir Jugo kommer från Mostar i Bosnien-Hercegovina och han berättar att bandets musik har utvecklats från den traditionella bosniska folkmusiken sevdah, till att man i dag blandar in mycket blues, funk och rock.

– Vi är uppväxta med de genrerna. Det finns många som inte tror eller tycker att det går att blanda som vi gör, men det gör vi, säger Alismir som ser en ljus framtid för bandet. De fortsätta spela så mycket som möjligt och hoppas också på att släppa en liveskiva som är inspelad på Musikens Hus. Men någon mer filminspelning blir det nog inte.

– Nej, det var första och sista gången. Det var många timmar i minusgrader, men jag är glad över att vi gjorde det, säger Alismir Jugo.

Fakta: 

Bosnia Express

Bildades: Band som bildades i Angered 2002.

Prisade: Tilldeades Östra Göteborgs Kulturpris 2017. Medverkar i Helena Bergströms film Vilken jävla cirkus med premiär 20 okt.

Aktuella: Spelar på Kulturnatta, Gamlestadens kulturhus, kl 20, fri entré.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Mushtaq Khorsand skapar unik hiphop

Ett debutalbum om samhället, kärlek och problem. Med sin hiphop vill artisten Mushtaq Khorsand bidra till att skapa en bättre värld.

Fria Tidningen

Ambassadör i litteraturens tjänst

Under hösten har läsambassadörerna Noura Ahmed och Sahar Ghorbani arbetat med projektet Läs högt, riktat mot barn i förskoleåldern. ”Det känns så kul att ge glädje till barnen”, säger Noura Ahmed.

Fria Tidningen

Karaoke när den är som bäst

Glöm taffliga förinspelade låtar att sjunga till. På 2lång backas sången istället upp av ett inspirerat liveband.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu