• Emmaus Björkå ställer in all bokförsäljning och scenmedverkan på Bokmässan för att istället lämna plats för en antifascistisk installation.
Fria Tidningen

Monterprotest mot högerextremism

När Bokmässan i dag drar igång står den ideella secondhandorganisationen Emmaus Björkås monter tom. Den ersätts av konstinstallationen Utrymme för eftertanke. ”Bokmässan blundar för sitt ansvar”, säger Pelle Hällje från Emmaus Björkå.

”Det blir inga second hand-böcker här i år. Ibland säger integriteten ”Stopp, nu räcker det”. Vi har arbetat i över femtio år med att angripa orsakerna till orättvisor och förtryck. Att göra det med trovärdighet kräver att vi aldrig kompromissar med rasism, homofobi eller andra former av diskriminering.”

Emmaus Björkå beskriver bakgrunden till sin bojkott av Bokmässan i en text till konstverket Utrymme till eftertanke. På Bokmässan förra året utsattes ett seminarium om flyktingförvar arrangerat av Emmaus Björkå av en provokation av nazister inne på mässans Internationella torget-avdelning.

Emmaus Björkå kunde belägga att nazisten som försökte sabotera seminariet har täta band till bland annat den omdebatterade högerextrema tidningen tillika utställaren Nya Tider.

Trots att de informerade Bokmässan har de inte fått någon uppföljning, berättar Pelle Hällje.

– De har inte tagit hoten vi utsatts för på allvar. Vi har delat med oss av fakta som vi skickade till dem redan i oktober förra året och den enda reaktionen var ett mail från Maria Källson var ett tack för informationen. De blundar för sitt ansvar.

Emmaus Björkå och andra utställare som arbetar för mänskliga rättigheter har också i flera år blivit närgånget punktmarkerade, fotograferade och verbalt attackerade vid flera tillfällen av andra utställare med rasistiska tongångar. Även detta har Emmaus Björkå informerat Bokmässan om.

– Att Bokmässan utökar säkerheten på Internationella torget hjälper inte, för det här är ammunition som nazisterna använder mot folk hela tiden. Det enda Bokmässan kan göra för att förhindra detta är att stänga dörren för dem.

Emmaus Björkå har sedan dess väntat på beskedet att Bokmässan ska ta sitt förnuft till fånga och stänga dörren för rasistiska organisationer eller organisationer vars ”våldskapital”, för att använda Bokmässans egen formulering, skapar problem för andra utställare. När så inte skett ser Emmaus Björkå ingen annan möjlighet än att avstå de egna planerade aktiviteter på Bokmässan. Istället är Emmaus Björkå nu samarbetspartner till ETC:s Bokmassa på Heden där de inreder kaféet med secondhand-möbler.

Istället för en monter fylld av böcker blir utrymmet istället plats för en protest genom en konstinstallation Utrymme för eftertanke bestående av en 6 meter bred vägg med text samt en stol innanför en avspärrning. Stolen, tillgänglig för besökare att turas om att sitta på, erbjuder 18 kvadratmeter fria från resten av mässträngseln och är till för att ge just det som namnet antyder, utrymme för eftertanke.

– Vi medverkar på mässan då vi är där och tar debatten genom detta konstverk som är en tydlig markering mot mässans hantering av den här situationen.

Uppmanar ni era kunder till bojkott?

– Nej, vi lägger kraft på att kritisera makthavare, i detta fall Bokmässan, politiker och polisen.

Utrymme för eftertanke är titeln på konstinstallationen. Hur går dina egna tankar nu när fokus inför Bokmässan riktas på högerextremism?

– Det går att se en förskjutning där vi normaliserar rasism och nazism, men det finns även en skara som tröttnat på detta och vi hör till dem, säger Pelle Hällje.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu