• Shahab Ahmadian arbetar med att förändra destruktiva maskulinitetsnormer.
Landets Fria

Män går på djupet med destruktiv maskulinitet

Slottegymnasiet i Ljusdal i Hälsingland är en av skolorna som ska få besök av projektet Mannen myten som drar igång nu i höst. Genom att ta del av berättelser från unga män i både glesbygd och förort är målsättningen att utveckla jämställdhetsarbetet så att det blir relevant för män.

I Fatta man arbetade Shahab Ahmadian från organisationen Män med att förändra destruktiva maskulinitetsnormer. I ett nytt projekt ska unga män få berätta om sina erfarenheter av maskulinitet.

– Det är en fortsättning på Fatta man. När vi startade satte vi manlighet på agendan. Nu är de flesta överens om att maskulinitetsnormer ofta är destruktiva. Vi kan gå vidare och fortsätta vara progressiva, säger Shahab Ahmadian.

Det finns mycket som är destruktivt i den maskulina rollen. Den största delen av våldet i samhället utförs av män, självmord, ensamhet och psykisk ohälsa är också vanligt bland män. Projektet ska använda en intersektionell analys för att öka medvetenheten om att man kan vara både förtryckt och förtryckare på samma gång.

– Vi vill lyssna på de som säger att feminismen är skit och att vi som håller på med detta bara är manshatare. Vi vill lyssna och försöka synliggöra maktstrukturerna. I vissa sammanhang där pengar, utbildning och språk är status kan en man som inte innehar det vara förtryckt, samme man kan vara förtryckaren i sammanhang där maskulinitet, kön, sexualitet och våld är status.

Det första året kommer projektet att utforska problematiken med hjälp av referensgrupper runt om i landet där bland annat gymnasieskolan i Ljusdal ingår.

Vilka fler skolor som ingår är ännu inte helt spikat. Under hösten kommer också en ny podd, Mannen myten, att lanseras, med intervjuer och reportage som fördjupar sig i problematiken, berättar Shahab Ahmadian.

Fakta: 

Uppdrag att förändra normer

Män är en feministisk organisation som i drygt tjugo år har arbetat med att synliggöra och förändra maskulinitetsnormer för att bidra till ett jämställt samhälle utan våld. Målgruppen för Mannen myten-projektet är personer som definierar sig som män i 13–25-årsåldern, i första hand de som inte hittills har inkluderats i ett feministiskt samtal. För projektet får Män stöd med drygt 8,6 miljoner kronor från Arvsfonden.

Liknande satsning vill förändra attityden i omklädningsrummen

Hora, bögjävel eller kärringar är vad unga killar kan få höra i omklädningsrummet när de tränar med de äldre killarna. Det vill Locker room talk sätta stopp för. Företaget, som drivs av gymnasieeleverna Shanga Aziz och Rogerio Silva från Finspång, åker runt i Sverige för att träffa killar mellan 10 och 14 år på skolor och fotbollsklubbar med budskapet att man kan vara man på många olika sätt. Boka eller läs mer om Locker room talk på www.facebook.com/pg/lockerroomtalk.se.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Musikaliska nunnor på turné

I höst turnerar Operabyrån med en föreställning om nunnor vars kända kompositioner har fallit i glömska.

Landets Fria

Musikal på lantligt kulturhus

En nyskriven musikal med livemusik och professionella artister spelas nu på en gammal skola på den sörmländska landsbygden.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu