• Nya Norrland handlar om klyftan mellan stad och land. Mats Jonsson skildrar såväl sin uppväxtort Bollstabruk som livet vid Telefonplan i Stockholm dit han flyttat.
  • Mats Jonsson har tidigare skildrat hela sitt liv i serieform och boken tar vid där det senaste albumet Mats Kamp slutar. – När jag på högstadiet började läsa tidningen Galago insåg jag att serier kan vara så mycket mer än humor och äventyr. Så jag började teckna serier om mitt liv. Jag lever ett ganska småtråkigt familjeliv nu och då finns det inte jättemycket att berätta om, säger han.
Landets Fria

Mats Jonsson gör upp med storstadsnormen

Samtidigt som bostadsbristen i storstäderna är akut kämpar befolkningen i småorter som Bollstabruk med avfolkning. I serieboken Nya Norrland undersöker Mats Jonsson varför så lite pengar kommer tillbaka till Norrland trots att skogen och andra naturresurser ger staten miljardintäkter.

En blomstrande by full med folk och aktiviteter mötte Mats Jonsson och hans familj när de flyttade till sågverksorten Bollstabruk i Ångermanland 1974. I dag är orten förändrad. Hälften av invånarna har flyttat, skolorna lever under ständiga nedläggningshot och hus står öde. Mats Jonsson såg det smygande förfallet på sina långa promenader under besöken hemma hos sina föräldrar.

– En bit in på 2000-talet började det se ut som en spökstad. Man skulle kunna tro att industrierna lagt ner men det gick upp för mig att sågverket och massafabriken fortfarande fanns kvar och att de genererade miljardvinster som blev större för varje år. Automatiserin-gen gör bara att det inte behövs så många arbetare där längre. Jag såg en oerhörd orättvisa i att alla vinster från industrierna hamnade någon annanstans och att platserna där de ligger tillåts förfalla, säger Mats Jonsson.

Vreden blev drivkraften till att skriva Nya Norrland. På klassiskt journalistmanér följer Mats Jonsson pengarna. På ett annat, mer personligt plan beskriver han hur det är att vara utflyttad. Efter gymnasiet gick flyttlasset till Sundsvall och journalisthögskolan.

– Jag ville studera och se någonting annat, med början i Sundsvall. När jag gjorde min praktik på Dagens Nyheter förstod jag att det var i Stockholm jag ville bo. Där fanns hela Seriesverige och serier var det jag ville jobba med.

Vilken inställning hade du till hemorten då?

– Jag hade stuckit och inte vänt mig om på flera år. Jag hade en ganska föraktfull syn på Bollstabruk. På högstadiet var jag ganska hårt mobbad och de kompisar jag fått på gymnasiet flyttade ju också. Jag var bara hemma på sommaren och till jul. Det förändrades när jag träffade min fru som också är från Kramfors. Nu är vi ofta i Kramfors och känslan av att jag missar något när jag inte är i Stockholm har försvunnit.

Bara ett fåtal av Mats Jonssons klasskamrater bor kvar i Bollstabruk. En av glesbygdens stora exportprodukter är även ungdomar.

– Kommuner som Kramfors sköter barnomsorgen och utbildningen när barnen är små och sedan flyttar ungdomarna precis när de ska börja betala skatt. Det måste man få kompensation för utan att kommunpolitiker i rika kommuner skriker som stuckna grisar när man pratar om skatteutjämning.

Är framtiden för glesbygden hoppfull?

– Det finns många unga människor som vill flytta ut på landet eller som är trötta på att allt är så dyrt och krångligt i storstäderna. Då måste infrastrukturen vara på plats. Det måste finnas bussar, vård, fungerande vägar, bra internetuppkoppling och allt sådant så att man känner att man kan flytta dit.

Hur ser du på framtiden för Bollstabruk?

– Det som fått saker att vända i Bollstabruk är det lokala föreningslivet. De har påverkat kommunen att lösa in förfallna hus och att bygga lekplatser på ödetomter, de har bidragit till att skolan inte har lagts ner, startat en bensinmack och arbetar för att bygga ett resecentrum. En idé som jag skissar på i boken är att några promille av omsättningen inom exportindustrin måste gå tillbaka till föreningar i de områden som påverkas av industrin. Det måste också ske ett opinionsbildande arbete. Den politiska, ekonomiska och kulturella makten är koncentrerad till storstäder och framför allt Stockholm, då glöms resten av landet bort. Det måste vi ändra på och förhoppningsvis kan serien bidra till att väcka frågan, säger Mats Jonsson.

Fakta: 

Mats Jonsson

Är född 1973 och uppvuxen i Kramfors kommun. Han har skildrat sitt liv i fem serieromaner, senast i Mats kamp (2011). Serieboken Pojken i skogen handlar om Mats uppväxt i Bollstabruk. Han är redaktör för tidskriften Galago, ritar serier i Aftonbladet och har gett ut tre barnböcker.

Källa: Galago förlag

Turné i Norrland

Mats Jonsson är på turné med sin nya bok Nya Norrland och i veckan blir det en andra releasefest i Bollstabruk.

13 september: Författarbesök i Sollefteå.

14–15 september: Författarbesök i Umeå.

16 september: Releasefest för Nya Norrland i Bollstabruk Folkets Hus med kaffe och tårta kl 14.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

100 miljoner i ökat Norrlandsstöd

Norrlandsstödet till lantbrukare i norra Sverige har inte räckt för att minska nedläggningen av gårdar. Nu höjs stödet med 100 miljoner.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu