Madelene Axelsson

Inledare


Våldtäkter

  • Någonstans har vi skapat ett samhälle där detta är ok. Någonstans bestämmer någon vilka brott som ska prioriteras över vilka, skriver Madelene Axelsson.
Göteborgs Fria

Betalar gör kvinnorna – som vanligt

Antalet våldtäkter som leder till åtal har sjunkit från 20 procent år 2014 till 11 procent 2016 – det är närapå en halvering på två år. Och betalar gör kvinnorna, skriver Madelene Axelsson.

I början av 2004 skrev jag i GFT om ett fall där två flickor hade blivit brutalt misshandlade och gängvåldtagna av en större grupp unga män i Göteborg. Jag kallade dem Zara och Ida. Flickorna var på väg hem från en fest och männen följde efter dem när de gick av spårvagnen. Våldtäkterna och misshandeln var brutala och bilderna de visade mig i efterhand gjorde mig svimfärdig. Flickorna förklarade för mig att de fick ett mycket positivt första intryck av polisen och berättade för dem vilken spårvagn de hade kommit med, väl medvetna om att dessa är utrustade med kameror. Det fanns alltså videomaterial på männen. Situationen var fruktansvärd men flickorna och deras familjer fick veta att deras fall var prioriterat och kunde ändå känna en viss tröst i att männen inte skulle komma undan med att ha förstört deras liv. De hade fel.

Efter lite snabb research kunde jag konstatera att polisen aldrig begärt ut något videomaterial som bara sparas av Göteborgs spårvägar i 24 timmar om ingen ber dem spara det. Det hade ingen gjort. ”Det föll mellan stolarna”, berättade förundersökningsledaren för mig. Mellan stolarna låg också vittnesmålet från en annan flicka som hade blivit gängvåldtagen i samma område och som hade ingående beskrivningar om hur männen såg ut - ”informationen kom bort”.

Varför berättar jag denna historia nu? Jo, för förra veckan lyftes frågan om hur sexuellt våld prioriteras av polisen av SVT Nyheter som sammanställt nya siffror och information. Och på måndagseftermiddagen satt rikspolischef Dan Eliasson i direktsändning hos P4 Extra och lovade bättring samtidigt som han menar att det enbart handlar om att det inte finns resurser och absolut inte handlar om prioriteringar: ”Råder ingen tvekan om att det har högsta prioritet”, svarar han snabbt på kritiken. Men det uttalandet skaver. Zara och Ida fick veta att deras fall var prioriterat och det var det säkert, ända till Siba-sonen Fabian Bengtsson blev kidnappad och bredvid ett sådant högstatusfall var två unga tjejers liv kompromissbara. ”Vi kan inte trolla med knäna” sa polisen till mig. Det handlade bara om att de blev nedprioriterade. De är knappast ensamma. Nu 2017 handlar det, enligt polisen, om våldtäkt vs mord, där SVT Nyheter tagit del av material som visar på fall efter fall där våldtäkter och grovt sexuellt våld prioriteras bort för att polisen är upptagna med att försöka lösa mord och hinner inte driva våldtäktsfall.

Ingen går smärtfritt genom livet efter en våldtäkt, och många av dessa brott är så grova att dessa, företrädelsevis flickor och kvinnor knappt går genom livet alls efteråt. Så för den 12-åriga flickan i Stenungsund som blev våldtagen men där inget hänt efteråt trots att förövaren till och med är namngiven (SVT: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/polisen-hinner-inte-med-valdtakter-pa...) spelar det ingen roll om det beror på att Fabian Bengtsson sitter inlåst i en låda i Slottskogen eller om någon blivit mördad. Hennes förövare är fri. Det är också alla de män som gängvåldtog och vanställde Zara och Ida. De och alla andra är fria att fortsätta begå dessa brott. Någonstans har vi skapat ett samhälle där detta är ok. Någonstans bestämmer någon vad som ska prioriteras över vad. ”Brott mot kvinnor och barn har inte lika hög status”, konstaterar kriminologen Nina Runge kallt i en intervju i SVT i förra veckan.

Antalet våldtäkter som leder till åtal i hela Sverige har sjunkit från 20 procent år 2014 till 11 procent 2016 visar siffror från BRÅ. Det är närapå en halvering på två år. Och betalar gör kvinnorna. Som nedprioriterats. Som vanligt.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu