• SD:s kandidater i kyrkovalet har utökats från 130 till cirka 1 000 jämfört med 2013. Några av kandidaterna samt Julia Kronlid, nationellt ansvarig för partiets kyrkopolitik, på en guidad tur i Strängnäs domkyrka 1 september.
  • SD satsar stort inför söndagens kyrkoval, men deras politik är oklar, menar Jan Strid, universitetslektor vid Göteborgs universitet.
Göteborgs Fria

SD storsatsar på kyrkovalet

Då valdeltagandet och det allmänna intresset är lågt kallas det ibland för det bortglömda valet. Men i år satsar Sverigedemokraterna stort i kyrkovalet.

– De vill visa att de finns med överallt i samhället och bilda opinion, säger Jan Strid, universitetslektor vid Göteborgs universitet.

Drygt 5 miljoner personer är röstberättigade, men i senaste valet 2013 tog sig endast 12,8 procent till vallokalerna. Enligt Sifo gör det låga deltagandet att det inte finns någon opinionsundersökning inför valet på söndag, eftersom det skulle krävas en väldigt omfattande undersökning för att få fram ett trovärdigt resultat. Trots det är många överens om att Sverigedemokraterna kommer att växa inom kyrkan. I år kandiderar ungefär 1 000 personer från SD, vid förra valet var de 130 personer.

– Med största sannolikhet kommer de att öka, tittar man på opinionsundersökningarna till riksdagsvalet talar det för att fler människor sympatiserar med dem, säger Jan Strid.

I kyrkovalet röstar du som är över 16 år och medlem i Svenska kyrkan till tre olika instanser – din lokala församling, det regionala stift din församling tillhör, samt kyrkomötet, kyrkans högsta organ som beslutar om kyrkans gemensamma regler. I valet 2013 fick Sverigedemokraterna strax under sex procent av rösterna till kyrkomötet, vilket motsvarar 15 av totalt 249 valbara mandat.

Jan Strid säger att det är oklart vad Sverigedemokraterna egentligen vill driva för kyrkliga frågor.

– De vill ha den Svenska kyrkan med betoning på svenska, och de tycker inte om idén om allmänna rum, där man kan ta ner korset för att bjuda in andra religioner, säger han.

Men i övrigt är det enligt Jan Strid svårt att utläsa vad Sverigedemokraterna vill.

– Det verkar snarare som att de går till val på sina politiska frågor och ser det som ett tillfälle att bilda opinion, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bilfri dag med fastighetskapitalet

Medborgardriven stadsutveckling kallas det när fastighetskapitalet firar bilfri dag med Stockholms stad, skriver Kristian Borg.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu