• I helgen landade amerikanska soldater på Landvetter i Göteborg.
  • Karin Utas Carlsson, Kampanjen Stoppa krigsövningen Aurora.
Fria Tidningen

Protester mot krigsövningen Aurora

Nu är den stora militärövningen Aurora 17 igång. 19 000 militärer från bland annat Sverige, USA och Frankrike deltar. Samtidigt hålls protestmanifestationer.

– Övningen bidrar till en pågående militär upptrappning som ökar spänningen i vårt närområde, säger Karin Utas Carlsson, talesperson för Kampanjen Stoppa krigsövningen Aurora. Det är väldigt obehagligt att vi nu har utländska soldater på svensk mark.

I måndags inleddes militärövningen som är den största i sitt slag på över 20 år. Totalt deltar 19 000 militärer tillsammans med förband från bland annat USA, Frankrike, Finland och Estland. Aurora 17 är ingen Nato-övning, men en övning som handlar om värdlandsavtalet, det vill säga Sveriges samarbetsavtal med Nato.

Om du bor i Mälardalen, Stockholm, Göteborg och på eller i närheten av Gotland kommer du att märka av övningen, som hålls såväl på land som i luften och till sjöss. Försvarsmakten skriver på sin hemsida att ”övningen kommer att synas och höras en hel del, och på marken kommer förband att röra sig över stora ytor”. Aurora 17 skiljer sig från andra övningar genom att den äger rum på platser där Försvarsmakten vanligtvis inte övar.

Övningsscenariot är en ”eskalerande väpnad konflikt i vårt närområde där Sverige utsätts för ett strategiskt överfall”. I övningen ligger anfallaren, som kallas ”A-land”, geografiskt där Ryssland ligger i verkligheten. Samtidigt pågår också Rysslands stora militärövning Zapad, som betyder Väst.

Att båda länderna håller stora militärövningar samtidigt gör att det blir mer än övningar; det blir reella styrkeuppvisningar och bidrar till upprustning från båda parter, menar fredsaktivisten Karin Utas Carlsson.

– Det har bildats ett Väst- och ett Östblock igen och där borde Sverige stå emellan och fungera som en alliansfri avspännare, istället för att vara med och bidra till att tala om hur aggressiv den ena parten är. Det skrämmer upp både invånare och ledare i Ryssland, säger hon.

Försvarsmakten skriver på sin hemsida att ”Ett angrepp mot Sverige bedöms i dagsläget inte som sannolikt men kan aldrig uteslutas. Scenariot för övningen är valt med anledning av riksdagens nya inriktning av försvaret – att i första hand kunna möta ett väpnat angrepp mot Sverige.”

Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten, säger till Stockholms Fria Tidning att han ser fram emot övningen och beskriver den som ”oerhört spännande”.

– Jag hoppas att huvuddelen av allmänheten uppfattar det som positivt att vi faktiskt övar. Vi är satta att försvara demokratin och det svenska samhället och jag hoppas att de flesta ser övningen som en trygghet snarare än ett hot.

Under övningsperioden hålls flera protestmanifestationer. Bland annat hölls en manifestation i Stockholm den 9 september och protester planeras på Gotland. I helgen hölls en fredsövning på Åland, som bland annat kallades för ”en rysk operation” av Finlands före detta ambassadör i Moskva, Hannu Himanen.

Kampanjen Stoppa krigsövningen Aurora håller protestläger i Göteborg, med start i dag, fredag. På lördag hålls en demonstration på Gustaf Adolfs torg och på måndag planeras en fredsaktion, som kan komma att innehålla inslag av civil olydnad.

– Vi hoppas att det ska öka kunskapen hos befolkningen om att Sverige deltar i upptrappning och krigsförberedelser, säger Karin Utas Carlsson.

Fakta: 

Aurora

Pågår: 11–29 september.

Kostar: Ca. 580 miljoner kronor.

Deltar: Nato-länderna Danmark, Estland, Frankrike, Litauen, Norge och USA, samt Finland som liksom Sverige ingår i Natos så kallade Partnerskap för fred (PFF).

Värdlandsavtalet

Ett samförståndsavtal mellan Sverige och Nato trädde i kraft den 1 juli 2016. Avtalet innebär bland regler för hur Nato-styrkor kan placeras i Sverige, svenskt stöd till styrkorna och att Nato tillåts framföra fordon på svensk mark.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tusentals militärer intar Stockholm

Försvaret rustar nu för den jättelika övningen Aurora 17 i september. ”Hoppas vi ses som en trygghet snarare än ett hot”, säger Försvarsmakten.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu