• Polis på plats vid nazistmarschen i centrala Göteborg på söndagen.
Göteborgs Fria

29 JO-anmälningar efter nazistmarsch

Efter Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens icke tillståndsgivna demonstration genom centrala Göteborg har 29 personer anmält polisen till justitieombudsmannen.

– Man känner sig inte alls säker, säger Marina Duell, en av de som anmält.

Under söndagen den 17 september demonstrerade Nordiska motståndsrörelsen utan tillstånd genom centrala Göteborg. Enligt handlingar som GFT begärt ut har 29 personer anmält polisen till justitieombudsmannen, JO, efter händelsen. Marina Duell är en av de som anmält, hon är upprörd över att polisen lät demonstrationen fortgå trots att det enligt lag krävs tillstånd för allmänna sammankomster på offentliga platser. Hon hoppas att anmälningarna kan leda till verklig skillnad.

– Jag tror inte att det räcker med att manifestera eller kommentera på sociala medier. Jag vill ta det ett steg längre och försöka nå de jurister och politiker som faktiskt kan ändra lagar inom det här området.

JO har till uppgift att skydda individen mot myndighetsövergrepp och förhindra maktmissbruk av tjänstemän. I anmälningarna gällande demonstrationen uttrycker många oro över att polisen låter en nazistisk grupp demonstrera utan tillstånd, och man anser därmed att polisen inte sköter sitt uppdrag. Malte Back, handläggare på JO, kan inte ge något klart besked om vad som kommer att hända mer än att ärendet kommer att behandlas.

– Det är vanligt att det kommer in många anmälningar när något sådant här händer, men jag tror inte att det kommer påverka vårt arbete eller utfallet.

Under söndagens demonstration berättade en polis för Göteborgs-Posten att de inte ville ingripa eftersom demonstranterna då kunde provoceras, vilket riskerade att orsaka bråk. Marina Duell är orolig över att polisen verkar vara så rädd för nazister att de inte kan upprätthålla lag och ordning. Hon vill därför att JO ska utreda om polisens rädsla för nazistiska grupper hindrar dem från att utföra sitt uppdrag.

– Polisen ska hjälpa till att skapa trygghet i samhället, men deras sätt att agera gör det inte tryggare, utan snarare tvärtom. Jag hoppas att polisen får stå till svars för hur man har agerat och att man jobbar konstruktivt med det.

Reglerna säger att polisen inte ska avbryta en demonstration så länge den inte stör den allmänna ordningen. Marina Duell menar att definitionen för allmän ordning är diffus och måste klargöras.

– Jag var inte på plats under demonstrationen men jag kände mig ändå otrygg. Det är inte okej, och då tycker jag att den allmänna ordningen störd.

Den 30 september kommer Nordiska motståndsrörelsen återigen att demonstrera genom Göteborg, till det tillfället har man dock tillstånd. Men många är upprörda och tycker inte att polisen borde tillåta demonstrationen eftersom den sammanfaller med den judiska högtiden Jom kippur. Många, däribland judiska församlingen och flera privatpersoner, har valt att överklaga polisens beslut. Även Marina Duell är väldigt kritisk till beslutet.

– Det är kränkande och fullkomligt oacceptabelt att tillåta en sådan demonstration på judarnas högtidsdag, och dessutom låta den gå så nära synagogan är hemskt.

Fakta: 

JO-anmälningarna

GFT har begärt ut alla inkomna JO-anmälningar mot polisen efter NMR:s demonstration i söndags. Några citat ur anmälningarna:

”Jag anser att poliserna inte arbetat för att upprätthålla eller skapa trygghet.”

”När polisen går in och skyddar nazister och mina skattepengar går åt till detta har de begått grovt tjänstefel.”

”Polisen är skyldig att ingripa men valde att inte göra något, mer än att stoppa trafiken!! Vilka andra brott är mer ok att göra.”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Skärholmen ska förnyas ”socialt”

Nu växer nya Skärholmen fram. ”Fokus Skärholmen är vårt profilprojekt när det gäller social hållbarhet”, säger stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S).

Stockholms Fria

© 2023 Fria.Nu