• Landvetter 9 september 2017. Personal från Tullen, Movcon och Landvetter möter amerikanska soldater som precis landat, för att delta i krigsövningen Aurora 17.
Göteborgs Fria

Nu är amerikanska militären i Göteborg

Nu har de amerikanska och franska förbanden anlänt till Göteborg som en del i militärövningen Aurora 17.

Förbanden består av drygt 200 personer och har med sig fordon och tung och skrymmande utrustning, de kom bland annat med flyg och båt och under helgen tog de sig till Säve flygplats, lotsade av militärpolisen, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

– Transporten gick över förväntan – fortare och smidigare än vi beräknat. Att öva med de utländska förbanden var ett viktigt moment och vi hittade våra roller och uppnådde det vi ville, säger Mona Bäck, kompanichef på trafik- och transportkompaniet vid Trängregementet i Skövde.

Nu befinner sig det amerikanska och det franska förbandet på Säve, som skyddas av hemvärnsförbanden.

Övningen är en del i Aurora 17, den största militärövningen i Sverige på över 20 år. Övningen pågår mellan den 11-29 september och totalt deltar 19 000 personer från försvarsmakten och hemvärnet. I Göteborg deltar 1 400 militärer.

Scenariot i Aurora 17 är en ”eskalerande väpnad konflikt i vårt närområde där Sverige utsätts för ett strategiskt överfall” och syftet med övningen i Göteborg är att öva på värdlandsstöd, att ta emot utländsk militär. Göteborg har valts ut eftersom området ses som militärstrategiskt viktigt.

På fredag inleds ett protestläger mot Aurora 17 och på lördag hålls en demonstration mot övningen under parollerna "Nato ut ur Sverige, Riv upp värdlandsavtalet, Inga kärnvapen på svensk mark".

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

TCO protesterar mot nazistiska NMR

Den fackliga centralorganisationen TCO Göteborg, som bland annat organiserar Polisförbundet, väljer nu att protestera mot Nordiska motståndsrörelsen, NMR, kan GFT berätta.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu