• – Det handlar om grundläggande fackliga värden, säger Branka Djukanovic Svensson, ordförande TCO Göteborg.
Göteborgs Fria

TCO protesterar mot nazistiska NMR

Den fackliga centralorganisationen TCO Göteborg, som bland annat organiserar Polisförbundet, väljer nu att protestera mot Nordiska motståndsrörelsen, NMR, kan GFT berätta.

– Vi har fattat beslut i TCO Göteborgs styrelse att protestera, vi måste markera och visa vår avsky mot den här typen av antidemokratiska och våldsbejakande rörelser, säger Branka Djukanovic Svensson, ordförande för TCO Göteborg, som organiserar ungefär 60 000 medlemmar i Göteborg inom facken ST, Lärarförbundet, Polisförbundet, Unionen, Vision och Vårdförbundet.

Protesten kommer i första hand att bestå av en debattartikel som ska skickas ut till medier senast nästa vecka och en affisch som ska spridas bland medlemmarna, där de uppmanas att säga nej till nazismen. TCO Göteborg stöttar de protestmanifestationer som planeras, men kommer inte att delta i dem som organisation.

– Jag har inte rätt att uppmana medlemmarna att protestera – men jag kan inte heller förbjuda någon att delta. Jag själv som privatperson kommer självklart att gå ut på gatan. Jag kommer ha på mig min hbtq-sjal, en symbol för alla människors lika värde.

Branka Djukanovic Svensson menar att det är viktigt att just fackförbund tar ställning mot nazism.

– Det handlar om grundläggande fackliga värden: alla människors lika värde, vi är emot all diskriminering, vi är för jämställdhet och för mångfald. Jag kan tycka att det är problematiskt att alla protester mot NMR och extremism stämplas som vänsterextremism, så är det inte. Vi är partipolitiskt obundna och det är alla människors plikt att säga nej till det här odemokratiska gänget, säger Branka Djukanovic Svensson.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu