Maimuna Abdullahi

Inledare


Aurora/Nato

  • I går intog tusentals militärer och annan personal Göteborg inför Aurora 17. I och med detta positionerar sig Sverige som en ledande aktör i upprustningen till krig, skriver Maimuna Abdullahi.
Göteborgs Fria

Sverige positionerar sig i upprustningen till krig

Nu är Aurora 17 i full gång i Göteborg. En dyr krigsupptrappning som riskerar att leda till fler krig i en redan brinnande värld, skriver Maimuna Abdullahi.

Mellan den 11 och 29 september pågår krigsövningen Aurora. Cirka 21 150 anställda från samtliga grenar av försvarsmakten förväntas medverka – allt från myndigheter till trupper från några av Nato-länderna, däribland USA, Danmark, Estland, Frankrike, Norge och Tyskland. Även Finland, som inte är en medlemsstat i Nato deltar i den största krigsövningen på 20 år i Sverige, där Mälardalen, Stockholm, Göteborg och Gotland, kommer fungera som så kallade övningsområden. Stridsövningar kommer ske till havs, på land och i luften och notan beräknas hamna på 583 miljoner kronor.

Mönstret med krigsupptrappning har många ansikten, och i detta fall följer utvecklingen bland annat de senaste årens ansträngningar att förstärka Sveriges relation till Nato. Först genom att bereda plats åt militäralliansen att genomföra flygövningen Nordic Challenge Excercise, ACE, därefter fullborda värdlandsavtalet, och slutligen förverkligandet av Aurora 17.

Men för att förstå hur vi hamnade här är det viktigt att backa bandet och titta närmare på en av de avgörande etapperna i denna utveckling. Sverige slöt under hösten 2014 ett värdlandsavtal med Nato. Det öppnade rent formellt dörrarna för militäralliansen att exempelvis placera trupper och att genomföra övningar i Sverige, att svensk mark kan användas för att angripa ett tredje land men även att kärnvapen kan placeras av en tredje part i Sverige, oavsett om det är krig eller fred som råder. Ungefär ett och ett halvt år senare, i början på år 2016, och lämpligt nog i nära anslutning till när nyheterna om rörelsen av ryska robotar med kärnvapenkapacitet uppdagades, fattades beslut om att amerikanskt luftvärnsförband för första gången får öva på svensk mark. Därutöver har inbjudan till krigsupprustningen även nått till USA:s Abramsstridsvagnar, uppkallade efter den amerikanska generalen Creighton Abrams, känd för att understödja interventionen i Kambodja 1970 och den planerade attacken på södra Laos 1971.

Hur vi bör tolka symboliken i att det är just den ovannämnda amerikanska militärens stridsvagnar som får träda plats på svensk mark är ett kapitel för sig, men en sak som är viktig att understryka i sammanhanget och som inte går att misstolka är det svenska behovet av att flexa sina militära muskler.

Runt om i västvärlden växer de militära satsningarna och det är viktigt att förstå att Sverige, en av världens största vapenexportörer, slår ytterligare ett slag för rådande krigshets och positionerar sig som en ledande aktör i upprustningen till krig genom Aurora 17. Låt oss tala klarspråk; oavsett hur försvarsmakten försöker paketera detta som något som görs för vår säkerhet, är krigsövning i slutändan ett finare sätt att omskriva den process som leder till krig och därigenom mer instabilitet i en redan brinnande värld.

Till sist är det viktigt att ha i åtanke att det i tider av krigshets är a och o med ett tydligt motstånd. Därför kan en mellan 15-18 september delta i Fredsaktionen mot Aurora. En långhelg med start fredagen den 15 september där föreläsningar varvas med samtal och möten för att slutligen ägna sig åt mobilisering och aktion på måndagen den 18 september.

Var var du när möjligheten att vara en del av en kollektiv mobilisering mot krig ägde rum? Förhoppningsvis på rätt sida av historien.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu