Maimuna Abdullahi

Inledare


Kvinnosyn

  • Borg får njuta frukten av att vara ett subjekt och det han sägs ha gjort betraktas som en handling som är resultatet av ett dåligt omdöme, snarare än att han besjälar dålig kvinnosyn, skriver Maimuna Abdullahi.
Göteborgs Fria

”Anders, en annan typ av ursäkt är möjlig”

Uppgifterna om Borgs grova överträdelser har skapat en debatt och synliggjort, inte helt förvånande, privilegierna det innebär att vara en vit man i en maktposition, skriver Maimuna Abdullahi.

I cirka en vecka har den förra finansministern Anders Borg varit en av huvudnyheterna. Den 3 augusti publicerades uppgifter på Dagens Opinion om att Borg ska ha agerat hotfullt, visat sitt kön och kallat bland annat kvinnor för ”hora” och ”slampa”.

Uppgifterna om Borgs grova överträdelser har skapat en debatt och synliggjort, inte helt förvånande, privilegierna det innebär att vara en vit man i en maktposition. Den typ av priviligierad position som är så självklar att vissa av ens före detta partikollegor och lojala fans blir knäsvaga av att det kommer en offentlig ursäkt, först efter att ens misogyna beteende uppmärksammats i medierna.

Likaså synliggörs den priviligierade positionen också i den uteblivna debatten om kultur som en förklaringsmodell för Borgs påstådda beteende, något som vore otänkbart om Anders hetat Ahmed. Ett återvinnande av de värsta orientalistiska och rasistiska stereotyperna har vi sett gång på gång i den offentliga debatten, inte minst i relation till hur icke-vita män i förorten beskrivs. Borg får däremot njuta frukten av att vara ett subjekt och det han sägs ha gjort betraktas som en handling som är resultatet av ett dåligt omdöme, snarare än att han besjälar dålig kvinnosyn.

Utöver det problematiska i just dessa dubbla måttstockar kring olika mäns kvinnosyn, så vill jag att vi adresserar ”ursäkten”. Borg kommunicerade en ursäkt via sociala medier. Å ena sidan ber Borg ”om ursäkt till de närvarande som tog illa vid sig”, och förklarar att han drabbades av en ”blackout”. I samma veva förmedlar han att ”rykten, hörsägen och överdrifter i tredje hand inte bör ligga till grund för spekulationer om brottsanklagelser.” En skulle ju kunna tycka att en person som menar på att den drabbats av en kortare minnesförlust inte befinner sig i en position att bedöma huruvida ens beteende överdrivits eller bör betraktas som brottsligt. Fast än mer allvarligt är hur vanlig den här typen av ursäkt är. Görs en mer noggrann läsning av uttalandena från Borg, blir det tydligt att detta är den typ av ursäkt som ger ett sken av ansvarstagande mer än något annat. Och den typen av ursäkt är så farlig.

Det är förstås inte särskilt konstruktivt att enbart påpeka alla sätt som Borg misslyckas med att leverera en godtagbar och trovärdig ursäkt. Därför presenterar jag ”Det Anders borde skrivit”, en justering av Borgs första ”ursäkt”, som förmedlades via hans Facebook:

”Som ni kanske hört vid det här laget var jag på fest i helgen. Jag skulle kunna erbjuda en icke-ursäkt här, genom att försäkra er om att jag inte dricker mer än de flesta, att jag varit under hård press de senaste månaderna och att det, som det brukar heta, ’måste ha tagit ut sin rätt.’

Men nu när jag fått höra i efterhand att jag betett mig mycket olämpligt, vore det förstås en skymf att ägna mig åt den typen av omskrivningar av vad som beskrivits som opassande beteende från mitt håll. Det är ännu oklart för min egen del vad som faktiskt hände på grund av minnesluckor, men jag vill ändå uppriktigt be om ursäkt till de som jag eventuellt kränkt. Kan inte tänka mig vilken besvikelse och ånger jag skapat. Jag inser att jag behöver ta itu med min både medvetna samt omedvetna patriarkala kvinnosyn och känsla av berättigande, och ska göra det jag kan för att återvinna ert förtroende.”

Ja. Än finns det utrymme för Tomas Tobé, moderaternas rättspolitiska talesperson, med flera att ta efter nästa gång en av deras kompisar går över gränsen.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu