Förarlös elbuss testas i Helsingborg | Fria.Nu
  • En förarlös el-buss kan bli framtidens kollektivtrafik, spår omvärldstrendsanalytikerna i Helsingborgs stad.
Landets Fria

Förarlös elbuss testas i Helsingborg

Framtidens kollektivtrafik ska testas i Helsingborg. En självkörande eldriven minibuss ska köra passagerare mellan järnvägsstationen och universitetets campus.

– Alla som vill och vågar kan gratis prova på att åka med bussen. Den kommer att färdas i 20 km/h, säger Kristin Magnusson, projektledare på Avdelningen för strategisk samhällsutveckling i Helsingborgs stad.

Bussen, som är tillverkad i Frankrike och ägs av Nobina, kommer till Helsingborg med syftet att ge ett konkret exempel på hur framtidens kollektivtrafik kan komma att se ut.

– Det är en del av vad som komma skall, men det finns inga beslut om hur vi ska hantera detta i kommunen framöver. Vi vill att helsingborgarna kommer hit och testar så att vi kan prata om det. Det är ett sätt för kommunen att ta ner framtidens omvärldsspaningsarbete till en konkret nivå, säger Kristin Magnusson.

På grund av olika regelverk kommer Terminalgatan att vara avstängd för annan trafik när bussen är igång. Den förarlösa bussen har bara kört en gång tidigare i stadsmiljö.

– Självkörande fordon skulle kunna leda till ett mer hållbart och effektivt resande. Hur är svårt att säga. Men det är också därför vi gör detta, det finns väldigt mycket kvar att lära.

Fakta: 

Värd istället för chaufför

Bussen har plats för tolv passagerare, sex stående och sex sittande. En enkel resa mellan hållplatserna Knutpunkten och Campus tar drygt en minut. Stationerna är bemannade med personal från Helsingborgs stad och bussen är bemannad av en värd från Nobina. Bussen kör turer mellan den 16 och 20 september.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Populär nattågslinje blir kvar

De nedläggningshotade nattågen mellan Stockholm och Norrland fortsätter att rulla fram till 2020, meddelar Trafikverket.

Landets Fria

© 2021 Fria.Nu