Det är inte skillnad på folk och folk
Få saker verkar vara viktigare än att göra skillnad på folk och folk – även om det är ett ekonomiskt och strategiskt magplask. En intellektuell omstart krävs, skriver Madelene Axelsson.
”Varför ska det vara skillnad mellan oss – är vi inte alla bara människor”, undrade en av de unga afghanska männen på Mynttorget för ett par veckor sedan i en intervju med SVT. ”Fundera på det”, sa han sen och intervjun var slut.
Och ja, fundera på det. Varför ska den ensamma föräldern i en socioekonomisk lågstatusdel av staden behöva slita ihjäl sig för brödfödan när så många har mer än de behöver och åtnjuter fler fördelar av välfärdssystemet. Jo för det är skillnad på folk och folk. Varför ska de som oftast gör mest för att göra vårt samhälle socialt drägligt knappt klara sig, medan överflödet liknar perversion i andra delar av vårt samhälle? Jo för det är viktigt att göra skillnad på folk och folk. Varför ska våra ensamkommande ungdomar leva på gatan utan att åtnjuta några av de fördelar som finns med att bo i vad som brukade vara ett civiliserat land? Jo – för de räknas inte som något annat än problem. Inget politiskt parti bekymrar sig över att förlora denna potentiella framtida väljargrupp.
I helgen fick ett familjeläger för papperslösa påhälsning av civilpolis från gränspolisen med hundar medan 30 poliser omringade fastigheten. Bytet blev stort och saftigt. 5 familjer bestående av 16 personer – många barn – fick chockade följa med. Polisen har i uppdrag att utföra inre utlänningskontroller och de menar att de bara lyder order. De vet att kyrkan tar sig an papperslösa och de hade blivit tipsade om ett familjeläger – et voilà. Men vi har en moralisk skyldighet att bryta mot lagar som är uppenbart orättfärdiga – det har historien lärt oss. Det hade i detta fall gynnat de 16 personer som sannolikt helst av allt skulle vilja stanna och göra rätt för sig i Sverige. Bli en väljargrupp någon är rädd för att tappa.
En väljargrupp som samtliga partier däremot är livrädda för att tappa är privilegierade välbeställda vita svenskar. De som oftast fötts in i sitt överflöd och har en skarp stämma i media. Klyftorna i vårt land ökar. Sverige är det OECD-land där inkomstklyftorna har ökat mest sedan 1990-talet – något OECD varnar för effekterna av. Men åtgärderna uteblir och klyftorna ökar ännu mer. OECD ser dock som positivt att vi nu fått så många nya unga invandrade till detta pensionärstunga land – under förutsättning att vi tar dem på allvar och låter dem bidra. ”Invandrare kommer att ge betydande tillskott till framtida produktionsökningar, givet att integrationen är effektiv och tillåter dem att utveckla sina färdigheter och hitta matchande jobb”, skriver OECD. Men icke. För våra politiker väljer att införa tillfälliga och permanenta lagar som lamslår eller jagar ut vår framtid med blåslampa. För det är skillnad på folk och folk.
Sanningen är den unge afghanske pojkens. Vi är bara människor som råkar bli födda på olika ställen och därmed åtnjuter olika privilegier eller döms till fattigdom. Vi skulle kunna använda vår så kallade tigerekonomi till att verkligen göra skillnad. Vi skulle tjäna på det, både ekonomiskt och socialt. Ekvationen är inte svår och så korkade att de inte vet det är inte våra politiker. Men det ska till en omprogrammering. En intellektuell omstart för att se att det fan inte är någon skillnad på folk och folk och en vacker dag är det vi som behöver hjälp. Fundera på det.