• Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Falun den 1 maj 2017.
  • Jonathan Leman, Expo, har granskat NMR.
Göteborgs Fria

De är nazisterna som kommer till Göteborg

Den 30 september samlar nazistiska Nordiska motståndsrörelsen till demonstration i Göteborg. Rörelsen är på frammarsch i regionen. Jonathan Leman från Expo berättar om vilka de är.

– Nordiska motståndsrörelsen är en öppet nazistisk organisation. De är inte bara den största utan också den mest radikala i dagens rasideologiska miljö. De har funnits sedan 90-talet och har de senaste året blivit den dominerande. Det innebär en radikalisering av den svenska vit makt-miljön i stort, berättar Jonathan Leman, researcher på Expo, som tillsammans med två kollegor har kartlagt 159 anhängare från Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

I Västra Götaland har nivåerna för rasideologiska aktiviteter ökat, och det är NMR som står för merparten, enligt Expo. Mellan år 2008 och 2015 ökade antalet aktiviteter i Göteborg från 66 stycken till 130 stycken. Det gör att Göteborg nu en plats där vitmakt-miljön är som mest aktiv. Sedan Expo gjorde sin undersökning har flera allvarliga attentat utförts. Bland annat bombdåden mot Syndikalistiskt forum i november förra året, bombdådet mot ett flyktingboende i Västra Frölunda där en man skadades allvarligt i januari och den utplacerade bomben, som inte detonerade, vid flyktingboendet på Lilleby camping i januari. I alla tre fall har NMR-aktivister dömts.

Bakgrunden till NMR:s framväxt i Västra Götaland är att Svenskarnas parti tidigare dominerade regionen och när de lade ner var NMR snabba att fylla det politiska vakuum som uppstod. De lyckades bland annat locka till sig personer som tidigare rört sig i vit makt-miljön och konspirationsteoretiker med antisemitisk ingång. Även en del radikaliserade SD-anhängare har anslutit sig, enligt Jonathan Leman.

– Skillnaden mellan Svenskarnas Parti och NMR är att NMR har större våldspotential, man har nära till våld. Det ser vi gång på gång i samband med manifestationer. Negativa åsiktsyttringar från allmänheten eller från politiska motståndare ses som en aggression och då har NMR-aktivisterna klartecken att använda våld, eller ”tillrättavisa”, som de brukar kalla det.

På så vis förvandlas rörelsens våld som självförsvar, enligt Jonathan Leman. Organisationens våldsanvändning gör att de kan utgöra ett reellt hot mot människor som kommer i deras väg.

– De senaste åren har NMR-aktiva bland annat gjort sig skyldiga till bombattentat mot flyktingar och politiska motståndare, misshandel i samband med att de spridit propaganda och våld mot polis i samband med ingripande.  

Många NMR-medlemmar är åtalade eller dömda för våldsbrott. Expos granskning visar att 26 procent av de 159 NMR-aktivisterna som var verksamma under 2015 dömdes eller åtalades för vapenbrott eller våldsbrott bara under 2015. Totalt var 56 procent av aktivisterna dömda för olika former av brott. 39 av de granskade aktivisterna bor i Västsverige, av dem är 19 dömda för brott.

Under parollen “revoltera mot förbrytarna” planerar NMR en demonstration i Göteborg den 30 september. I en artikel på sin sajt Nordfront är det journalister och politiker som pekas ut som “förbrytarna”.

– De brukar peka ut olika förrädare och har den synen att det är dödsstraff som är lämpligt för förrädare. I demonstrationer brukar de ropa ut olika namn och säga förrädare. Det är inlindade hot och det kan vi vänta oss även under demonstrationen i Göteborg, säger Jonathan Leman.  

Organisationen växer men är fortfarande relativt liten, enligt Expo.

– Men även en liten organisation kan ställa till mycket skada, genom närvaron av rasism i samhället och att de sprider propaganda på gator och torg och agerar som en rasistisk, homofobisk och antisemitisk sedlighetspolis. I den andan eldar de upp Pride-flaggor, utför skadegörelse, hotar och orsakar en allmän otrygghet, säger Jonathan Leman.

NMR försöker också radikalisera den bredare främlingsfientligheten i samhället genom att uppvakta SD-anhängare i Almedalen till exempel, berättar han. På Nordfront.se publicerade NMR i veckan ett öppet brev där de uppmanar tidigare deltagare på Folkets demonstration och andra “Sverigevänner, systemkritiker, realister, patrioter, nationalister och nationalsocialister” att komma till demonstrationen i Göteborg. Rörelsen själva hoppas på runt 1 000 deltagare. Tidigare NMR-demonstrationer i Stockholm och Falun har samlat runt 500-600 personer.

Fakta: 

Antirasistiska protester samordnas

Antirasistiska protester planeras på Facebook, bland annat av Göteborgs Antifascistiska front som står bakom eventet Inga nazister i Göteborg dit 2 600 anmält att de kommer. Studenter mot rasism har också eventet Stoppa nazisterna 30 september, dit 548 anmält att de kommer. Studenter mot rasism berättar dock för GFT att demonstrationerna kommer att samordnas. Exakt tid och plats är ännu inte bestämt, du kommer kunna läsa om var och när protesterna hålls i GFT under hösten. Även gruppen We Are Dalarna planerar protester under eventet Clowner mot nazister.

Detta har hänt

2012: NMR-aktivister stormar in i en buss och skriker “sieg heil”. De resenärer som protesterar hotas med kniv och en kvinna misshandlas. (Expos granskning Sveket (2016))

2012: Daniel Riazat (V), riksdagspolitiker misshandlades och blev slagen med en flaska i huvudet under ett antirasistiskt möte i Ludvika. (Expo)

2013: En uppsalabo misshandlas när han protesterade mot att NMR delade ut flygblad. Tre personer från SMR (senare NMR) döms. (Expo)

2013: En grupp från Svenska motståndsrörelsen angriper den antirasistiska manifestationen i Kärrtorp. Aktivister från NMR döms till fängelse för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. (Svea hovrätt)

Mars 2013: Fyra män med kopplingar till NMR misshandlar en man i Trollhättan. (ETC)

7 mars 2015: En 56-årig man misshandlas svårt av NMR-aktivister i ett köpcenter i Åkersberga. Detta efter att han sagt till aktivisterna att de borde hjälpa en tiggande kvinna. (Expos granskning Sveket (2016))

11 november 2016: En bomb detonerar utanför Syndikalistiskt forum. Det leder till materiell förstörelse men inga personskador. Ledande nazist inom NMR döms. (Aftonbladet)

12 november 2016: Ungefär 600 NMR-aktivister demonstrerar i Stockholm.

5 januari 2017: En bomb detonerar vid ett flyktingboende i Västra Frölunda. En man som arbetade som städare får livshotande skador. (Aftonbladet). Den ledande NMR-nazisten och ytterligare en person med kopplingar till NMR döms.

25 januari 2017: En bomb upptäcks på flyktingboendet på Lilleby camping. Bomben detonerar aldrig. Den ledande NMR-nazisten och ytterligare två personer med kopplingar till NMR döms. Två av personerna har deltagit i militär träning i Ryssland innan dåden utfördes, enligt åklagaren. (GP)

Januari 2016: Runt 40 NMR-aktivister håller en marsch och går till attack mot polisen. (Expressen)

1 maj 2016: Ungefär 200 NMR-aktivister demonstrerar i Borlänge. En motdemonstrant misshandlas. Dalarnas tidning fångar händelsen på film. (Dala-Demokraten)

September 2016: Jimi Joonas Karttunen, 28 år, misshandlas till döds när han protesterar mot Finska motståndsrörelsen. (ETC)

December 2016: Kommunalrådet Pierre Esbjörnsson (S) utsätts för ett brandattentat, någon har också klottrat NMR:s symbol.

Februari 2017: När Förintelseöverlevaren Emerich Roth talade på Åsöskolan i Stockholm kom tolv NMR-aktivister dit och påstod att Förintelsen är en lögn. En av aktivisterna bar kniv och de misshandlade en 15-årig elev. (ETC)

April 2017: Fackförbundet Byggnads, Stockholm–Gotland, får hot av NMR. (ETC)

April 2017: Judiska föreningen i Umeå tvingas lägga ner efter hot från NMR. (SVT)

1 maj 2017: NMR demonstrerar i Falun, ungefär 500 personer deltar. (DT)

22 augusti 2017: NMR-ledaren Pär Sjögren får en ordinarie plats i kommunfullmäktige i Borlänge när en tidigare SD-ledamot avgår. (DT)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu