Krönika


Krönika

Landets Fria

Storhetstid i grönsakslandet!

Det är så fint att bara gå ut och plocka det vi vill ha till kvällens middag. Det är en otrolig färgrikedom med purpurkål, ljusgrön mangold, djupgrön purjolök och blommande jordärtskockor.

Vi behöver öka vår självhushållningsgrad i Sverige och vi drar vårt strå till stacken. Det är så roligt att se hur odlingen är på frammarsch även i städerna.

Enligt FN-siffror från 2009 kommer världens befolkning att ha ökat till 9,1 miljarder år 2050. Av dem räknar man med att cirka 70 procent kommer att bo i städer. Alla ska ha mat, samtidigt som 80 procent av den odlingsbara marken på jorden används redan i dag. Då verkar det logiskt att odla mer mat där de flesta människor befinner sig: i städerna.

Intresset för att skaffa sig en kolonilott har ökat påtagligt. På många håll ringlar sig köerna för att få en lott långa.

Många som bor i städerna ser tomma ytor på tak och innergårdar och tänker: varför inte göra något där? De som har vågat testa verkar ha fått mersmak och det har lett till en stärkt social gemenskap mellan grannarna.

Man tror att det kommer att regna mer i framtiden och för att det inte ska bli översvämning använder man på några ställen takens växtlighet för att fånga upp vattnet. Det har ju en luftrenande effekt också.

Regnvattnet är värdefullt och vi behöver vattna en del trots att vi täckodlar. Vi har fyra tusenliterstankar under takutkasten så att vi kan vattna med regnvatten under den varma perioden.

I år har vi bland annat tagit vatten från vår damm och använt i grönsaksodlingen. Perfekt med ljummet näringsrikt vatten för växterna.

Det är uppenbart att något händer i våra hjärnor när vi sätter oss i det gröna. En teori är att vi evolutionärt är så bekanta med dessa uråldriga miljöer att hjärnan slappnar av. Medan informationssamhället, där vi hela tiden måste ta in upplysningar, tröttar ut oss.

– Många söker sig automatiskt till omgivningar som ger bra återhämtning. Det är ingen slump att vi hämtar kraft genom camping, fiske, jakt, sommarstugan. Det finns något oerhört kraftfullt där, säger Peter Währborg, professor i beteendemedicin vid lantbruksuniversitetet i Alnarp.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu