Krönika


Krönika

Landets Fria

Lär och livet blir rikare

Gillar du att lära dig nya saker, eller gör du helst sådant som du redan kan? Själv tycker jag att det kan vara ganska läskigt första gången man ska göra något, i synnerhet om det infattar elverktyg, motorer eller stora djur. Men samtidigt vet jag ju hur bra det känns när man lyckas, både med uppgiften och med att övervinna rädslan.

När jag skulle lära mig att köra bil var jag asrädd. Jag kröp fram på tvåans växel och hade ångest över vad som kunde gömma sig bakom nästa krök, och krökar finns det gott om där jag bor. Jag minns att jag skrek rakt ut första gången jag mötte en traktor med släp i en kurva.

Men det blev bättre och i dag tycker jag att det är riktigt roligt – åtminstone om man kör på något fossilfritt! Jag övningskörde alltid i rusningstrafik i Norrköping och tvingades vara medtrafikant med alla stressade, hungriga människor som var på väg hem från jobbet. Men det gör att jag i dag vågar köra runt i stan utan att få panik.

När man lever ihop med en annan människa blir det lätt att man delar upp olika sysslor. Någon ansvarar kanske för bilen, räkningarna, eller att rensa avloppet. Vi tycker att det är bra att kunna dela på sysslorna. Då blir det lättare att leva både själv och tillsammans. Jag var inte alls glad när jag skulle lära mig såga motorsåg för att Jon fått ryggskott, men nu är det roligt och för varje ny grej jag lär mig växer jag. Livet blir rikare.

När vi hade fått barn blev det oftast jag som lagade mat och gjorde innesysslor eftersom jag ändå var tvungen att amma. Det tog ett tag innan vi lyckades bryta de rutiner som vi hade kommit in i. Vi bestämde oss i alla fall för att försöka. Även om det går lite knackigt till en början så brukar det kännas himla bra när det till sist rullar på. Man får större förståelse för varandra och kan lösa saker tillsammans.

Jag har lärt mig mycket under den tid som jag bott här på gården. Köra traktor och bil, göra ost, fälla träd, mjölka och odla. Mycket har jag lärt mig av min sambo Jon. Mycket har vi tagit reda på tillsammans. Många misstag har vi gjort och mycket har vi lärt oss på det också. Så går livet vidare, spännande och fullt av utmaningar.

Vad skulle du vilja lära dig?

ANNONSER

© 2023 Fria.Nu