Nu skördar vi för hela året
En sommar är något oformligt, så fylld av upplevelser och händelser, men ändå så kort. Plötsligt en morgon drar man in frisk höstluft i lungorna och inser till sin fasa att sommaren håller på att försvinna. Kanske kommer det flera sköna veckor med sol och värme, men höstluften är här, som en liten påminnelse om att slutföra sommarens göromål och gå vidare.
Djurens vinterfoder är skördat, grönsakslandet dignar av mat och det är bara att ta en korg och gå ut och plocka med sig det man vill ha till middagen. I jordkällaren trängs grönsaker med burkar och flaskor och sakta men säkert fylls lagren upp för att räcka under den kalla mörka årstiden. Det känns som en tröst att ha burkar med hallonsylt att lukta i och ha till gröten när snön yr runt knutarna. Vi mjölksyrar, syltar och saftar, lägger in och förväller. Barnen hjälper till efter förmåga och det är roligt att arbeta tillsammans. I går skördade vi havtorn och det blev nästan 45 liter. En del plockade vi för hand men de flesta grenar frös vi in för att lättare kunna få av bären utan att mosa dem eller sticka oss på taggarna. Det är ett bra år för frukt och bär!
För en tid sedan hörde jag på radio att den odlade marken i världen snart inte går att utöka mer. Vi har alltså kommit till en tid när vi måste försörja världens befolkning på det vi har. När jag tänker på det tror jag inte att de har räknat med alla stora trädgårdar med oändliga gräsmattor. Vår köksträdgård är på 600 kvadratmeter och den räcker i princip för att försörja vår familj med grönsaker och rotfrukter under ett helt år.
Det skulle vara intressant att veta hur mycket odlingsmark varje människa i världen skulle få om man delade upp den rättvist. Min känsla är att vi i den rika delen av världen roffar åt oss en mycket stor del av det som produceras, och dessutom till ett alldeles för lågt pris. Enligt Naturvårdsverkets hemsida konsumerar vi svenskar cirka 800 kilo livsmedel per år, och av det kan så mycket som 40 procent vara importerat. Hög tid att börja gräva där vi står med andra ord! Att producera egen mat och att handla närodlat vinner alla på i längden.
En bra start skulle kunna vara att byta ut skolgårdarnas taggbuskar mot vinbärsbuskar och plantera fruktträd i parker och grönområden. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.
Mika Liffner är konstnär, självhushållare, lärare och tidsoptimist.