Vissångare på flykt från självförverkligandet
Artisten Emil Jensen är trött på ordet självförverkligande. Varandraförverkligande föreslår han istället. ”Nästa år kommer det med som ett av de fem mest använda orden i nyordlistan”, säger Emil Jensen, aktuell med nya skivan Två naturliga armar och föreställningen Flyktpotatis.
I slutet av månaden släpper Jensen sitt nya album Två naturliga armar och ger sig ut på turné. Ett smakprov i form av singeln Kolla på film finns redan ute. En duett med sångerskan Iris Viljanen. Förmodligen musikhistoriens första möte mellan skånska och finlandssvenska sägs det i pressreleasen.
Oavsett hur det ligger till med den saken är Kolla på film ett vackert stycke nostalgi. Textrader om videokassetter med Polisskolan, Val Kilmer och ”det sämsta som fanns med Tom Cruise” driver fram associationer hos lyssnaren. Egna minnen av obäddade studentrumssängar och elektriska tjockteveskärmar.
Det är vackert melankoliskt utan att bli sentimentalt. En mjuk ingång till temat som Jensen lyfter fram på den kommande skivan och turnén som fått namnet Flyktpotatis.
– Dålig potatisskörd har genom historien fått människor att fly och bryta ny mark. När jag var liten trodde jag att klyftpotatis hette flyktpotatis. Att vrida på det ordet har varit som en trampolin in i texterna. Verklighetsflykt, flyktbeteenden, nostalgi, dagdrömmeri, flykt till och från ohållbara relationer, flykt mellan nationer – alla sorters flykter, små och stora, kommer löpa som en rosa tråd genom låtar och monologer, berättar Emil.
Om flykt är huvudtemat så är tillbakablickande en av flykterna. Emil förklarar att han kommit på sig själv med att allt för lätt hemfalla åt det nostalgiska och den närliggande tanken att det var bättre förr.
Ett till synes harmlöst svärmeri för svunna tider kan få obehagliga konsekvenser när det flyttas från individnivå till en människomassa som lägger drömmar om fornstora dagar istället för hopp om hållbar framtid i valurnorna.
– Det är lätt att nostalgin leder vidare till tanken att allt var bättre förr. Den stora tendensen är ändå att det inte var bättre förr. För bara 100 år sedan hade vi inte rösträtt för kvinnor. Framstegen i synen på hbtq-frågor är ännu färskare, menar Emil Jensen.
Jensen är en melankolisk popsångare som uppmärksammats för sina annorlunda liveframträdanden. De är svårkategoriserade. En blandning av traditionell popkonsert, ståuppkomik, poesiuppläsning och politiskt väckelsemöte.
– Det började med ett mellansnack som spårade ur. Inom både konsten och vetenskapen har framsteg ofta kommit från urspårningar och missförstånd som rubbat tankebanorna och föreställningarna. Jag märkte att jag fick bra respons från publiken och började utveckla mellansnacken, ett förvånansvärt outforskat område, förklarar han.
En av sina turnéer genomförde Jensen på cykel, som en manifestation för hållbar utveckling. Han har tagit emot Björn Afzelius-priset och hyllas av Mikael Wiehe. Hans engagemang spänner från klassklyftor till miljöfrågor och jämställdhet. Ett faktum som gör Jensen till omslagspojken till det som ibland kallas ”kulturvänstern” och stämplas som ”politiskt korrekt”.
– Jag är trött på att politiskt korrekt används som något negativt. Det är inte bara motståndarna som gör det utan även vänstermänniskor känner sig tvingade att skamfullt ursäkta sig för sin politiska korrekthet. Som att det skulle vara hyckleri att vilja andra väl.
Jensen fick sin politiska väckelse när han kom i kontakt med motståndsrörelsen mot Sydafrikas apertheid. En fråga där det var enkelt att förstå vad som var rätt och vad som var fel.
– Att lösa Syrienkrisen har inte ett lika enkelt svar som frågan om apartheid. Men det finns lika enkla rätt och fel. Att priviligerade länder bygger murar och stänger flyende ute är ett uppenbart fel, svarar han på frågan om det finns lika enkla sidor att välja i dag.
Det är lätt att själv bli nostalgisk av Jensen. Hans engagemang väcker minnen av 70-talet då musiker ogenerat flaggade för internationell solidaritet och rättvis fördelningspolitik. Motståndare som resursstarka tankesmedjan Timbro och ungmoderata kavajslagsknappar med budskapet ”satsa på dig själv” vred opinionen.
Resultatet är att solidaritetsvurmare som Jensen i dag tvingas försvara sin politiska korrekthet.
– Det har varit så i några decennier nu, men jag tror att det börjar vända. Självförverkligande har varit ett centralt ord, men det går inte att satsa på dig själv. Evolutionen visar att det är människorna som samarbetat och kommunicerat som klarat sig bäst. Survival of the nicest. Varandraförverkligande finns inte som begrepp i dag, men jag hoppas att det år 2017 kommer med som ett av de fem mest använda orden i nyordlistan, säger Emil Jensen.
Emil Jensen
Född: 1974 i Hjärup, Skåne.
Bor: Stockholm och Malmö
Tidigare: Har släppt fem album och två ljudböcker. 2007 genomförde Jensen Cykelturnén, en manifestation för hållbar utveckling.
Prisad: Mottog 2009 Björn Afzelius-priset, samma år fick han även Stig Sjödin-priset, 2011 tilldelades han Gustaf Fröding-priset.
Aktuell: Med albumet Två naturliga armar, släpps 28 oktober, samt föreställningen Flyktpotatis, turnépremiär i Vara den 9 november.