Maimuna Abdullahi

Inledare


Inledare
Konspirationer

  • Efter demonstrationerna på första maj haglade grundlösa anklagelser som föreslog att Rätten till våra kroppar var en välplanerad kupp. Trollen med stora medier som Expressen som draghjälp gick i spinn och konspirationerna frodas - som vanligt utan politisk mothugg, skriver Maimuna Adbullahi.
Göteborgs Fria

Konspirationsteorier har blivit norm

Efterdyningarna efter demonstrationerna muslimska kvinnor hade på 1 maj har gått i trollens tecken. Och denna gången är det de stora namngivna aktörerna som står för konspirationerna, skriver Maimuna Abdullahi.

Nu har en tid gått sedan den 1 maj när demonstrationer anordnades runt om i landet mot ett EU-domslut från 14 mars i år, som ger företagen rätt att diskriminera personer med synliga religiösa attribut som slöja. Dessutom hade en slöjbärande kvinna precis nekats arbete på SAS. En rad personer och organisationer engagerade i rättighetsfrågor träffades efter domslutet för att planera en demonstration under namnet ”Rätten till våra kroppar” på den internationella arbetardagen, då domslutets konsekvenser är en arbetsrättslig fråga.

I och med att vi under en lång tid sett hur konspirationsteorier om muslimsk infiltration normaliserats i rekordfart, förväntades självklart trollens comeback. Ibland överträffar dock verkligheten alla förväntade galenskaper. Några dagar efter demonstrationen, den 3 maj, publicerades grundlösa anklagelser som föreslog att Rätten till våra kroppar var en välplanerad kupp, där SAS-fallet ingick. Detta levererades av ingen mindre än den hårt omstridda borgerliga debattören Rebecca 23Weidmo Uvell. Och cirkusen var igång. Kort därefter publicerar journalisten Niklas Svensson en artikel på Expressen, med Uvells blogginlägg som underlag, i syfte att underhålla tanken om att SAS val att välja bort en slöjbärande kvinna, just för att hon bär slöja, skulle vara en välplanerad kupp. Inte helt förvånande hör ingen av sig till arrangörerna. Tesdrivna konspirationsteorier behöver aldrig låta alla sidor komma till tals.

Det finns egentligen ingen anledning att underhålla en rasistisk retorik om konspirationsteorier och dolda agendor som är ett vanligt förekommande fenomen när muslimer organiserar sig. Däremot är det viktigt att fråga sig hur en dåligt underbyggd tes, byggd på den inte så sällsynta förmågan att skärmdumpa offentliga inlägg tagna ur sitt sammanhang, kan få en sådan spridning utan några som helst konsekvenser.

Historien saknar inte exempel på hur människor som väljer att agera för ett liv fritt från diskriminering och rasism misstänkliggörs. När somaliska migranter åkte tillbaka till Somalia efter studier utomlands under koloniseringen och vägrade betala tullavgiften för att träda in i landet som införts av britterna betecknades de som galningar. Svarta slavar som gjorde motstånd mot sina slavägare diagnostiserades för påhittade psykiska störningar som kallades drapetomani. Motståndet som Mao Mao folket i Kenya organiserade på grund av den Brittiska kolonialmaktens styre beskrevs vara ett uttryck för ett psykosomatiskt sjukdomstillstånd och muslimska slavar i Brasiliens motstånd betecknades vara ett tecken på religiös fanatism. Uvell och Svensson är alltså inte på något vis originella i sina försök att använda sig av beteckningar som ”islamism” och ”välorganiserade kupp” för att skifta fokus ifrån det som hänt nu: ett EU-domslut som många menade på antagligen inte kommer ha någon större betydelse i en svensk kontext har nu fått konsekvenser.

Den fråga som bör vara prioriterad framöver för alla som säger sig värna jämlikhet och jämställdhet är hur länge regeringen ska tillåtas vara tyst i denna fråga? Var är fackförbunden och vilkas rätt värnar de – arbetarnas eller företagens? Vi som befinner oss i sammanhang där vi har möjlighet att ställa dessa frågor bör ta tillfällena i akt. Det är dags att leva upp till de jämlikhet- och jämställdhets ambitioner som pryder alla policydokument som ständigt hänvisas till.

ANNONSER

© 2023 Fria.Nu