• Fanny Sannerud är engagerad i Fossilgasfällen, en av organisationerna som står bakom Climate Camp Sweden som nästa vecka går av stapeln på Hisingen.
Göteborgs Fria

Laddar för protester mot fossilgas

Trots att regeringen har bestämt att Sverige ska bli fossilfritt planeras en ny terminal för fossilgas i Göteborg. Nästa vecka drar Climate Camp igång på Hisingen för att sätta fokus på frågan – och peppa för en klimatkamp med mer samarbete.

Under några dagar nästa vecka kommer föreläsningar och workshops om ekofeminism, nerväxt och klimaträttvisa varvas med poetry slam, musik och mat på Hisingen. Lägret Climate Camp Sweden går av stapeln för första gången och ett genomgående tema är kampen för en rättvis och fossilfri värld.

– Att bygga nytt för fossilt när vi snarast måste göra allt vi kan för att avveckla all fossil energi är så fel. Det går tvärtemot både Sveriges ambitioner att bli världens första fossilfria välfärdsnation och Göteborgs egna klimatmål som ändå är rätt ambitiösa, säger Fanny Sannerud som är engagerad i Fossilgasfällan, en av organisationerna bakom klimatlägret.

Det är också med fokus på frågan om fossilgas som lägret avslutas på söndagen då en demonstration kommer att tåga från Hisingen över Älvsborgsbron för att samlas upp vid Röda sten. Där ska dagarna som varit firas genom en manifestation.

Snett mitt emot Röda sten på andra sidan älven kommer de samlade att kunna se huvudmålet för protesterna; den plats där en terminal för fossilgas planeras i Göteborgs energihamn. Ett 20-tal gummibåtar och kajaker kommer att ta sig ut på älven med banderoller för att protestera innan de ansluter till manifestationen.

Fanny Sannerud upplever att det har varit ganska tyst om frågan kring en ny terminal för fossilgas i Göteborg och det var också bakgrunden till att hon och några vänner i vintras startade kampanjen Fossilgasfällan.

– Det har fått alldeles för lite uppmärksamhet. Till och med personer inom klimat- och miljörörelsen vet inte om att det händer.

Det är inte bara svenska klimataktivister som kommer att delta på lägret på Hisingen utan också personer från till exempel Nederländerna och baltländerna. Förhoppningar finns också på att några från Nordafrika, som har mycket gasutvinning, ska kunna komma men långsamma visumprocesser har redan satt stopp i vissa fall och andra är ännu osäkra.

– Deras berättelser är så viktiga och gör det så tydligt att det här är en lokal kampanj för global klimaträttvisa. Vi kan inte öppna upp för och ta emot gas från delar av världen där människor lider oerhört mycket av utvinningen.

Fanny Sannerud hoppas på stärkta deltagare efter lägret och också på mer samarbete mellan olika rättviserörelser så som feministisk och antirasistisk kamp, klasskamp och fredsrörelsen. Engagerade från olika rörelser har bjudits in för att lära av och med varandra.

Att samarbeta över gränser är något hon upplever har blivit vanligare, även om förändring tar tid.

– Det är lätt att fastna i sina egna bubblor och vara uppe i sina egna kamper. Just feminism och antirasism har verkligen slagit sig samman men klimatkampen har kanske varit lite sämre på det, speciellt här i Sverige, säger hon.

För Fossilgasfällan slutar inte kampen mot terminalen, som sägs kunna vara i drift tidigast 2022, efter manifestationen och båtaktionen. Till hösten ska samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan få en koncessionsansökan på sitt bord för beslut.

– Vårt mål är att göra det svårt för honom att godkänna den, att på något sätt försöka nå fram till honom så han inte bara kan säga ja utan att det får någon uppmärksamhet, säger Fanny Sannerud och fortsätter:

– Jag tror att med tiden kan inte ens de motsträvigaste politikerna blunda för att det är att kasta pengarna i sjön.

Fakta: 

Climate Camp Sweden

Lägret som går av stapeln 3–7 augusti initieras av Fossilgasfällan, Fossil Free Sverige, Jordens vänner och Fältbiologerna. Det är gratis och öppet för alla. Mer information på www.fossilgasfallan.se/climate-camp-se.

Demonstrationen mot terminalen för fossilgas är söndag 6 augusti med samling kl 13 i Färjenäsparken.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Dumpar sopor som protest mot upphandling

På tisdagskvällen gjordes en aktion utanför företaget Renonordens kontor i Gunnilse i solidaritet med de strejkande renhållningsarbetarna i Stockholm.

Göteborgs Fria

Så ska stadsbanan krympa avstånden

Genom spårväg på egen bana och med glesare mellan hållplatserna ska stadsbanan ta max 15 minuter in till stadskärnan från olika ytterområden i Göteborg.

Göteborgs Fria

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu