• Den nya djurrättsgruppen Göteborg Fish Save har startats för att lyfta frågan om fiskarna som lider ­ en fråga de ofta upplever som bortglömd av både djurättsrörelse och allmänhet. (För fler bilder, bläddra höger).
  • På plats utanför fiskautionen i Göteborgs fiskehamn.
  • Martin Smedjeback, Olle Olsson och Jimmy Sand hoppas på att kunna vara på plats utanför fiskauktionen med jämna mellanrum för att lyfta frågan.
  • Med krita som försvinner när det regnar vill gruppen påminna om varför de är på plats.
Göteborgs Fria

Ny djurrättsgrupp fokuserar på de bortglömda fiskarna

En ny djurrättsgrupp med fokus på fiskars rätt att leva startades i veckan upp i Göteborg.

– De är lätta att glömma bort, vi har inte en relation till fiskarna på samma sätt som vi kan ha med landlevande djur, säger initiativtagaren Olle Olsson.

Utanför Göteborgs fiskauktion har ett tiotal personer samlats med sina skyltar. På de stora bilderna syns döda fiskar. Gruppen är här för att rikta ljuset mot en fråga de upplever inte får så mycket uppmärksamhet, varken av djurrättsrörelsen eller allmänheten i stort.

– Det pratas inte om det etiska problemet när det gäller fiskar. Vi tänkte att det var dags, nu är det deras tur att frågan kommer upp på tapeten, säger Olle Olsson som är en av initiativtagarna till den nya gruppen Göteborg Fish Save och fortsätter:

– Man pratar mycket om överfiske och hållbart fiske, det är också jätteviktigt, men just nu är vi här för den etiska biten. Att fiskar också har känslor och också vill leva.

Gruppen är Sveriges andra djurrättsgrupp som fokuserar på just fiskar och tillhör föreningen Save Movement Sverige som bildades tidigare i år. Det är en fråga som inte alltid är helt lätt att få uppmärksamhet för.

– På något sätt värderas inte fiskar som levande djur på samma sätt, vissa skulle nog säga som grönsaker eller saker bara, säger Jimmy Sand som också har varit med och startat upp gruppen.

Även Martin Smedjeback är på plats, och han lägger till att han tror att det handlar om att fiskar är mer olika oss människor än vad andra däggdjur är.

– De låter ju till exempel inte. Man kan höra hur grisar skriker och det påminner oss om hur människor skriker när de lider men det gör inte fiskar.

Det är mitt på dagen och lugnt utanför den stängda fiskauktionen, men flera av de som jobbar i området stannar nyfiket till. Någon vill skämta om att det är fel tid, att de skulle ha varit här i imorse. En annan säger att det är det dummaste han hört. Olle Olsson berättar att det brukar vara blandade reaktioner när de dyker upp utanför folks arbetsplatser.

– Folk kan bli irriterade, andra blir glada och någon kanske får sig en tankeställare. Göteborg är en fiskestad och det var också delvis därför vi ville göra det här. Människor som jobbar här inne har kanske jobbat här i hela sina liv utan att överhuvudtaget fundera på att det finns något som brister. Vi ifrågasätter något väldigt fundamentalt för dem, så det är inte konstigt om det blir reaktioner, säger han.

Även om det är lugnt på platsen för aktionen, har reaktionerna inte låtit vänta på sig när gruppen startade upp sin facebook-sida. De var tvungna att gå in och ta bort inlägg, och berättar om både hot och hat.

– Vi hade räknat med kraftiga reaktioner. Precis som när man pratar om andra djurarter som dör vill inte folk känna sig ansvariga för någon annans lidande, säger Olle Olsson.

Det är egentligen inte så annorlunda för att det är en rörelse som fokuserar på fiskarna, samma reaktioner med både hot och ett förlöjligande av frågan känner de igen från kampen för till exempel grisar eller kor. Men något har ändå börjat hända.

– Andra djurarter tas mer på allvar i dag än för fem, tio år sedan. Det är inte riktigt lika mycket förlöjligande i dag när man pratar om till exempel kor eller grisar. Men med fiskar har vi inte riktigt kommit dit ännu, säger Martin Smedjeback.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Laddar för protester mot fossilgas

Nästa vecka drar Climate Camp Sweden igång på Hisingen med siktet inställt på en rättvis och fossilfri värld ­– och på att dra uppmärksamhet till planerna på en ny terminal för fossilgas i Göteborg.

Göteborgs Fria

Dumpar sopor som protest mot upphandling

På tisdagskvällen gjordes en aktion utanför företaget Renonordens kontor i Gunnilse i solidaritet med de strejkande renhållningsarbetarna i Stockholm.

Göteborgs Fria

Så ska stadsbanan krympa avstånden

Genom spårväg på egen bana och med glesare mellan hållplatserna ska stadsbanan ta max 15 minuter in till stadskärnan från olika ytterområden i Göteborg.

Göteborgs Fria

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu