• På tisdagskvällen dumpades sopor utanför Renonordens kontor i Gunnilse som protest mot företagets lönedumpning som redan lett till strejk i Stockholm.
Göteborgs Fria

Dumpar sopor som protest mot upphandling

Sedan tre veckor tillbaka har renhållningsarbetare som arbetar för Renonorden i Stockholm strejkat. I några av kranskommunerna till Göteborg har samma företag hand om sophanteringen – och nu protesteras det även här.

På tisdagskvällen samlades ett dussintal personer utanför Renonordens kontor i Gunnilse i nordöstrsa Göteborg. Alla som kom på aktionen hade uppmanats att ta med sig egna sopor för att dumpa.

– Den här aktionen vi gör genom att slänga sopor utanför Renonordens port är en aktion i solidaritet med de strejkande sopåkarna och en protest mot företagets lönedumpning. Vi kommer också att lyfta kravet på återkommunalisering av sophantering och kritik mot hela upphandlingssystemet, säger Pär Johansson som är partisekreterare för Kommunistiska partiet i Göteborg.

I Stockholms stad har Renonorden vunnit upphandlingen som börjar gälla 1 oktober i höst. Men efter att det stod klart att det för arbetarnas del kan innebära lönesänkningar på mellan 5 000 och 10 000 kronor, och dessutom ökad arbetsbelastning, gick över 100 renhållningsarbetare ut i en så kallad vild strejk 5 juli.

Det kritiserade företaget sköter redan avfallshanteringen i flera andra kommuner i Sverige. Bland annat har de sedan hösten 2016 haft hand om soporna i Härryda, Lerum och Partille efter en upphandling där de tre kommunerna skrev ett gemensamt avtal med företaget.

– Vi hoppas på att sopåkarna känner sig stärkta och fortsätter sin kamp men också på att den absurda situationen där man bjuder ut offentlig verksamhet till lägstbjudande får uppmärksamhet, säger Pär Johansson.

Pär Johansson ser renhållningsarbetarnas kamp som något större än bara kampen mot Renonordens lönesänkningar och ger fler exempel.

– Det är hamnkonflikten, städarna på pendeln i Stockholm – allt är ett resultat av utförsäljning, avreglering och upphandlingssystemet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Laddar för protester mot fossilgas

Nästa vecka drar Climate Camp Sweden igång på Hisingen med siktet inställt på en rättvis och fossilfri värld ­– och på att dra uppmärksamhet till planerna på en ny terminal för fossilgas i Göteborg.

Göteborgs Fria

Så ska stadsbanan krympa avstånden

Genom spårväg på egen bana och med glesare mellan hållplatserna ska stadsbanan ta max 15 minuter in till stadskärnan från olika ytterområden i Göteborg.

Göteborgs Fria

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu