Direktsänd civil olydnad
Scenkonstnärerna i Troja scenkonst vill undersöka demokratins villkor samtidigt som de flyttar fram gränserna för scenkonst genom den direktsända dokumentären Disobedience Live, om ockupationen av en tysk kolgruva.
Troja scenkonst har tillsammans med Riksteatern tidigare gjort den uppmärksammade live-stafetten Run for your life, en klimatmanifestation från Arktis till Paris.
Nu är gruppen tillbaka med en ny livedokumentär, Disobedience Live, som ska undersöka civil olydnad som verktyg att upprätthålla demokratin med.
Publiken kommer att få följa fyra personer under deras resa till Tyskland för att tillsammans med tusentals andra delta i en civil olydnadsaktion för klimatet. Det är en fredlig ockupation som kommer att genomföras av en rörelse som heter Ende Gelände.
– Själva dokumentären kommer att vara sex dagar lång, den börjar den 22 augusti klockan 12 och pågår till den 27 augusti klockan 22. Vår tanke är att följa med på den personliga resan; svetten, skoskavet, diskussionerna, gemenskapen men också förstås eventuella tvivel och rädslor som kan uppstå, säger producenten Emma Löfström.
Emma Löfström fortsätter.
– Dokumentären kommer att kunna ses via vår hemsida, www.disobedience.live, men vi erbjuder också andra att ordna visningar på platser runt om i landet, antingen offentligt eller för en sluten grupp. Dokumentären kan då agera som bakgrund för vidare diskussioner. Vi vill undersöka demokratins tillstånd i dag och olika former människor kan engagera sig på med civil olydnad som utgångspunkt.
Valet av aktion att följa grundade sig i scenkonstkollektivets intresse för klimatfrågan. Genom klimatrörelsen Ende Geländes aktion presenterades ett gyllene tillfälle att undersöka civil olydnad.
Aktionen lockar aktivister från hela världen och enligt Emma Löfström är syftet med Disobedience Live att undersöka mekanismerna bakom den aktivismen.
– För mig är inte konst aktivism som i påverkan i första hand. Då blir det lätt pekpinne-teater. Jag tycker att det är mer intressant att lyfta frågor och bjuda in till diskussion, vilket detta projekt syftar till. Demokratin är inte konstant utan måste omskapas gång på gång. Vad behövs för att kunna göra det? Civil olydnad är en metod vi vill titta närmare på. Vi hoppas att detta projekt kan skapa en diskussion om demokrati och vad som behövs för att kunna hålla den levande. Det finns inget facit. Det är en politisk, moralisk och filosofisk fråga som vi vill öppna för diskussion kring.
Emma Löfström framhåller hur valet av formen direktsänd dokumentär ter sig självklar med scenkonstkollektivets bakgrund som just scenkonstnärer. En form som i sig alltid sker ”live” och i stunden.
– Scenkonst handlar om nuet, du har en publik som du möter här och nu. Det är aldrig förinspelat. För oss blir direktsänt motsvarande, man ser det direkt när det händer utan att kunna spola tillbaka i efterhand. Du måste titta nu, annars ser du det inte.