Recension


Litteratur
Älska Vingåker
Av: Mia Ajvide
Förlag: Albert Bonniers

  • Mia Ajvide har tidigare släppt diktsamlingen Om en flicka vill försvinna och romanen Mannen som föll i glömska.
Landets Fria

Lättläst roman i kärlekens tecken

Jag är en väldigt känslig person, det har jag varit sedan jag var liten. Jag är känslig för allt: ljud, ljus och intryck. Jag sover med öronproppar. Jag är stresskänslig. Om jag är med om någonting tar det lång tid för mig att smälta det. Det är som om andras kommentarer drabbar mig hårdare än andra. Jag minns hur jag i lågstadiet vägrade fortsätta använda min nyinköpta jacka efter att en pojke liknat det röda glansiga tyget vid ett läppstift. Många gånger har jag förbannat min känslighet, den för bland annat med sig oro. Men numera betraktar jag den som en gåva. Tack vare den är jag lyhörd, empatisk och ser detaljer i tillvaron som andra missar.

Högkänsliga, fast på olika sätt, är Nina och Petrus, två av huvudkaraktärerna i Mia Ajvides nyutkomna roman Älska Vingåker. Den förstnämnda är en sexåring som en dag blir övergiven av sin enda familj, sin mamma, på Vingåkers bibliotek. Tills polisen har hittat modern får Nina bo hos ortens kommunordförande Olle Nygård och dennes tonårsson Tobias. Olle märker genast att flickan är speciell. Genom att koncentrera sig riktigt hårt kan hon få sin omgivning att känna det hon vill.

En jämlike har Nina i Petrus, Olles barndomsvän från Vingåker. Efter att ha spenderat de senaste åren på sjukhus för sina mentala problem återvänder nu Petrus till uppväxtorten. Kvällarna tillbringar han förklädd på parkbänken med att betrakta människorna. Petrus tar in andra personers känslor och han kan läsa deras tankar. Sin oro blir han till slut kvitt genom kärleken, det att helt gå upp i en annan människa.

Romanen börjar dramatiskt och rätt på genom att en polsk kvinna hastigt och lustigt överlåter sitt spädbarn till svenska Karin på tåget från Polen till Sverige. Sedan är det som att boken kommer av sig och den puttrar på i ett lugnt tempo. Karin och flickan (Nina) lever åtskilda från omvärlden tills dagen kommer då Karin inte kan isolera dottern längre. För att skydda sig själv lämnar hon Nina åt sitt öde på biblioteket i Vingåker, orten där hon själv är uppvuxen.

Olle vägrar att höja skatten eller skära ner på kulturen för att få bukt med kommunens budgetunderskott. Istället har han planer på att införa ett slags kärleksreform som bland annat innefattar restaurerandet av kärleksstigen nere vid ån och byggandet av kamratlägenheter och nattis. Boken handlar mestadels om kommunordförandes kamp med att få till reformen och om relationen med Nina. Mycket lite utrymme ges åt sökandet efter flickans mamma, vilket är synd. Jag hade gärna läst mer om detta. Försvinnandet är vad som ger romanen dess nerv och när det bortprioriteras avtar farten. Polisens problem med att hitta Karin förklaras med att Nina har bestämt sig för att hon vill stanna hos Olle och genom att använda sig av diverse tricks får hon sin vilja igenom. Det är en förklaring som känns allt för lättköpt.

Älska Vingåker utspelas på två tidsplan: dels under 1970-talet då händelserna inträffar, dels under 2010-talet genom att ett gäng Vingåkersbor blickar tillbaka på vad som har hänt. Romanen är späckad av referenser till olika dikter och låttexter. Det är som om författaren har velat lite för mycket. Boken växlar mellan olika berättelser, vissa mer lyckade än andra. Till de mer intressanta hör de om Olle och om Lena, Olles partikamrat som drabbas av förlossningsdepression efter en graviditet.

När Ajvide i några kapitel låter Nina ensam komma till tals känns det mindre trovärdigt.

Språket är enkelt och lättillgängligt. Författaren har en tendens att bli för präktig och pretentiös och en del lustiga och klumpiga uttryck drar ner den litterära kvaliteten. Med det sagt är hon expert på att teckna fram scener. Älska Vingåker är en lättläst och underhållande roman för stunden som kanske lämpar sig allra bäst för de som har någon koppling till orten då det finns mycket historia och miljöer att känna igen sig i.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Baktung blygrå realism

Recension

”Det stora problemet är övertydligheten.” Anna Remmets har läst Majgull Axelssons Ditt liv och mitt.

Fria Tidningen

Mossiga noveller om manlighet

Recension

Gemensamt för novellerna i Grand danois är ensamhet. Manlig ensamhet. Skickligt skrivet men mossigt innehåll, tycker Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

Givande när Bergman skriver om Bergman

Recension

I den självbiografiska Laterna Magica skriver demonregissören Ingmar Bergman om sitt eget liv. ”Underhållande och medryckande”, tycker Anna Remmets.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu