Recension


Litteratur
Tankar för dagen
Författare: Bob Hansson
Förlag: Ordfront

  • Bob Hansson försöker få oss att tycka bättre om oss själva och våra medmänniskor.
Fria Tidningen

Självhjälpskåserier med Bobsk knorr

Poeten Bob Hansson försöker hjälpa oss på traven mot ett lite vänligare liv med färre krav på oss själva och andra.

Tankar för dagen är en samling texter med funderingar kring hur man kan bli en bättre människa, både för sin egen och andras skull. Undertiteln lyder Manual för ett snällare liv. Nu är ju inte direkt ordet manual något man förknippar med Bob Hansson, en poet som alltid använt yviga gester, både på scenen och mellan pärmarna i diktsamlingar. Och någon manual i egentlig bemärkelse är det inte heller. Utgångspunkten är kåserier som Bob hållit i gryningen i P1 under tio år. Dessa varvas med andra texter med reflektioner kring allt vi gör mot oss själva och andra som orsakar lidande. Och sedan får vi tips på hur vi kan rucka på våra negativa mönster. Det här är till viss del en självhjälpsbok, komplett med övningar – men på Bobs eget vis. Här uppmuntras vi att dejta på Tinder just när vi mår dåligt, lägga oss på ett torg och likna två grässtrån och gå på biblioteket med kläderna ut och in. Men också helt vanliga saker som att lära oss att be om hjälp och att öva oss i att vara mer närvarande.

Tankar för dagen handlar om utbrändhet, prestationskrav, skam, dålig självkänsla och att inte passa in i normen. Att skriva kritik om en bok som uppmuntrar oss att vara mindre kritiska mot oss själva och andra känns lite paradoxalt. Det finns en punkig diy-energi i Bob Hanssons texter. Han släpper ofta fram tankar ocensurerat, tycks låta orden välla ut över pappret. Han är antitesen till författare som väger varenda ord på våg. Hos Bob får texter ha sina brister, precis som vi människor. Ibland tycker jag att tankehoppen i den här samlingen blir för stora, att Bob låter sig associeras i väg utan att riktigt själv ha koll på var han ska landa. Och när det handlar om bön och Gud blir jag personligen ganska ljum. Men det är förstås en smaksak. Själv fastnar jag mycket för den fina skildringen av mamman och hennes hårda slit som kallskänka.

Man behöver inte gilla allt här. Bob håller fram en skål med själsliga chokladbitar som han gjort på egen hand, med lite hjälp av förebilder. Man får plocka de bitar man är sugen på och som kan ge en något.

När jag börjar läsa boken har jag just hällt upp en kopp te, och för första gången på länge smaksatt det med en skamsen matsked honung. En stund senare läser jag förbluffat om hur Bob Hansson – i likhet med mig – stör sig på att den egna magen putar för mycket och känner skam för alla sockerbitar han häller i teet. Bob använder sockret och putmagen som en bild för hur självkritiska vi är och hur mycket vi bekymrar oss över hur vi tänker att andra ser på oss.

Redan innan jag har läst ut Tankar för dagen börjar jag ta honung i var och varannan kopp. Förhoppningsvis har Bob inte bara förstört Beach 2018, utan även gjort mig lite mindre självkritisk.

Fakta: 

Om Bob

• Bob Hansson slog igenom som poet 1995 när han vann det första svenska mästerskapet i poetry slam.

• Den första diktsamlingen, Heja världen!, släpptes på Wahlström & Widstrand 1998.

• Bob förknippas av många med det talade ordet och deklamerar ofta sin poesi till musik.

• Att Thåström valde Bob Hansson som "förband" på sin turné 1999 säger lite om Bobs förmåga att trollbinda en publik.

• Har hittills gett ut 14 böcker.

• Genomför ibland happenings, till exempel 2003 då han klädde av sig naken i centrala Stockholm samtidigt som hans sommarprat sändes på radio, eller 2009 när han mediterade på Sergels torg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Givande när Bergman skriver om Bergman

Recension

I den självbiografiska Laterna Magica skriver demonregissören Ingmar Bergman om sitt eget liv. ”Underhållande och medryckande”, tycker Anna Remmets.

Fria Tidningen

Mossiga noveller om manlighet

Recension

Gemensamt för novellerna i Grand danois är ensamhet. Manlig ensamhet. Skickligt skrivet men mossigt innehåll, tycker Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu