• Musikern och aktivisten Petter Wallenberg släpper i dag albumet Rainbow Riots. Intäkterna från Rainbow Riots går till att hjälpa hbtq-personer i Uganda och andra länder där deras mänskliga rättigheter kränks.
  • Petter Wallenberg tillsammans med jamaicanske artisten Mista Majah P som medverkar på låten Equal Rights.
  • Hbtq-personer har praktiskt taget inget rättsskydd i Uganda.
Fria Tidningen

Regnbågskrigare tar kamp för allas lika värde

Albumet Rainbow Riots är resultatet av ett unikt aktivistsamarbete mellan Petter Wallenberg och artister inom queer-rörelser i några av världens mest osäkra länder för hbtq-personer. "Rainbow Riots är röster som inte kan tystas ner", säger Petter Wallenberg.

Uganda är ett av världens mest hbtq-fientliga länder. När Uganda Pride arrangerades förra året gjordes en massiv polisräd mot paraden som arrangerades utanför huvudstaden Kampala. Ingripandet motiverades av myndigheterna med att homosexualitet är olagligt. Mitt i stridigheterna som uppstod befann sig konstnären och musikern Petter Wallenberg.

– Det var som att befinna sig i ett krig. Tidigare hade jag aldrig upplevt den formen av polisbrutalitet och orättvisa i verkligheten. Polisen stormade in med maskingevär och arresterade personer. Det var en omskakande upplevelse, säger Petter Wallenberg, som säger att han inte blev rädd. Sorg är en mer adekvat beskrivning av känslotillståndet som drabbade honom.

– Mitt i tumultet mötte min blick en annan persons ögon. Det var den sorligaste blick jag fått. Det som återspeglades var hur firandet övergått till ett övergrepp. Det jag kände då var att man inte kan ge upp. Jag kände att vi måste fortsätta arbeta för en förändring.

Ett år senare manifesteras ett tydligt budskap genom singeln Equal Rights hämtat från Rainbow Riots, ett album där Petter Wallenberg har samlat ihop musiker och aktivister från flera länder. På Equal Rights medverkar bland andra jamaicanska dancehall-artisten och gay-aktivisten Mista Majah P, queer-rapparen Ivy B från Malawi och den könsöverskridande sydafrikanska rapparen Umlilo, jämsides en hel ensemble av hbtq-sångare, rappare och poeter från Uganda.

– Det här är musik som vapen mot förtryck. Rainbow Riots är röster som inte kan tystas ner. Motståndet mot homosexuella i Uganda har samtidigt skapat en otrolig styrka och sammanhållning och gemenskap i hbtq-communityt, och det är en styrka som drivit det här albumet framåt, betonar Petter Wallenberg.

Låten uppkom som en reaktion på den homofobi som den jamaicanska artisten Sizzla står för. I Pump Up sjunger Sizzla om att skjuta bögar. För Petter Wallenberg är det viktigt att hans musik ska fungera som stark reaktion mot starkt hat.

– Jag drog igång protester mot en spelning som Sizzla skulle ha i Stockholm 2012 och där startade även projektet Rainbow Riots. Att jag valt att arbeta i länder som Uganda och även Jamaica beror på att det är stora musikländer där artister som Sizzla är stora och där deras budskap kan få grogrund. Jag vill bemöta hatet genom att använda musik som ett positivt redskap.

Denna ambition har varit framgångsrik. Låten har blivit utvald att användas i samband en musikalisk kampanj för FN:s Globala mål om jämställdhet. Albumet inleds även med en deklaration som går att koppla till kampanjen: ”Sometimes we think we have freedom/but the struggles still continues/the violence, the torture still continues/the fight for freedom still continues/lets put our hands togheter/for freedom”

Det tunga ämnet till trots är låten Freedom, liksom hela albumet, snarare präglat av tyngdlöshet. Musiken är upplyftande och positiv och att det är många artister från olika bakgrunder görs tydligt i mixen av genrer.

– Jag har gjort mycket elektronisk musik tidigare. Nu ville jag utmana mig själv konstnärligt och såg här möjligheten att skapa en blandning av afrobeat, elektro, soul, pop, rap, dancehall, gospel, spoken word och orkestrala arrangemang. På sätt och vis ringar albumet in Uganda som musikland, som går att beskriva som en smältdegel av afrikanska och västerländska influenser.

Petter Wallenberg hoppas skapa skillnad med sin musik. Som aktivist och musiker har han alltid den ambitionen. Tidigare har han hans musik använts som ledmotiv till den uppmärksammade StopHiv-kampanjen Love Yourselt Test Yourself och förra året släppte han singeln Keep On Dancing (Until We’re Free), i samarbete med den världsberömda dragartisten Lady Bunny, där intäkterna gick till de anhöriga till offren i Orlando-massakern.

– Jag har alltid varit engagerad, men nu har jag blivit aktivist på heltid. Rainbow Riots är även en organisation som är registrerad i både Uganda och Sverige och jag kommer att fortsätta att arbeta med de här frågorna för att få upp dem på agendan. Nästa mål är att försöka påverka politiker och att arbeta för ett safehouse i Uganda, säger Petter Wallenberg, som har en önskan att till sommarens Pridefestival i Stockholm ta hit alla albumets gästartister från Uganda, Jamaica och Sydafrika för en Rainbow Riots-gala.

– Allt hänger på visumansökningar som måste gå igenom. Men förhoppningsvis går det att få till en spelning här.

Albumet pryds av en knuten hand målad i regnbågsfärgerna. Även i musikvideos används regnbågsfärgerna i ansiktsmålningar. Men att överhuvudtaget höja regnbågsflaggan i Uganda är att utmana ödet.

– Det är en väldigt laddad symbol som är illegal där. För mig har den inte betytt någonting tidigare, säger Petter Wallenberg.

– Det är en symbol som blivit urvattnad i västvärlden. Från att ha tänkt party när jag sett den tidigare har innebörden fördjupats. För hbtq-personer i Uganda är flaggan en frihetssymbol, som en frihetsfana i ett krig.

Att ha perspektiv på hbtq-historien är viktig, menar Petter Wallenberg.

– Bara under min livstid har vi gått ifrån ett utanförskap utan juridiska rättigheter till att i dag se på flaggan som en partysymbol. Det får inte glömmas att vi på mindre än en generation nått dessa framgångar, människans korta minne är farligt.

Vistelsen i Uganda beskriver han som att resa tillbaka hundra år i tiden.

– Det är alltid viktigt att påminna om orättvisor i världen och att påminna oss om hur bra vi har det. Det handlar inte om att vi ska ha dåligt samvete för att vi har det bra, men vi måste ha perspektiv. Det här projektet har fått mig väldigt ödmjuk inför livet och att rikta fokus mot det som är viktigt. Och det som är viktigt är att jämlikhet och rättvisa gäller alla.

Hur ser ditt fortsatta engagemang ut?

– Jag vill fortsätta jobba i Uganda med de här frågorna, men jag hoppas att Rainbow Riots blir en global rörelse. Jag vill fortsätta använda min musik mot förtryck, säger Petter Wallenberg.

Fakta: 

Petter Wallenberg

Ålder: 39 år

Bor: Stockholm

Tidigare: Startade 2009 tidningen Mums. Grundare av organisationen Rainbow Riots som verkar för hbtq-rättigheter i världen. Gav tillsammans med Daniel Björk, Tomas Hemstad, Stefan Ingvarsson 2007 ut boken Bögjävlar. 2013 författade Wallenberg biografin Historien om Leila K.

Aktuell: Med albumet Rainbow Riots som släpps i dag, 16 juni.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu