• Cop Shiva, konstnär från Bangalore i Indien, är artist in residence på Konstepidemin. I projektet "The spring is warmer than the sea” porträtterar Cop Shiva nyanlända från bland annat Syrien, Afghanistan, Irak och Eritrea.
  • Konstepidemin flyttade 1987 in i tidigare Barn- och ungdomspsykiatrins lokaler i det gamla epidemisjukhuset invid Haraldsgatan.
Göteborgs Fria

Konstepidemin firar 30 år

Till helgen är det fest på Konstepidemin. 30 årsjubileet firas med Konstepidemins dag.

Konstepidemins dag firas med öppna ateljéer, utställningar, performances, konstnärssamtal och föreställningar. Under samma dag, lördag, arrangeras även Internationella Spelmansstämman på Konstepidemin.

– I år lägger vi våra två stora evenemang på samma dag. Vi hoppas att de förstärker varandra och att det spiller över på ny publik. Vi är en mötesplats och plattform för alla konstyttringar, säger Mona Wallström, samordnare på Konstepidemin i ett pressmeddelande.

Det var i mitten av 1980-talet som några konstnärer med bland andra Robert Jonsvik i spetsen hade en önskan om en plats för ateljéer där olika konstformer kunde samsas och konstnärer kunde mötas och inspirera varandra. De hittade det gamla epidemisjukhuset, lyckades få bidrag från kommunen och flyttade in i en av byggnaderna 1987.

Sedan dess har verksamheten växt och i dag är Konstepidemin ett stort område, en idyllisk oas mitt i staden med tio hus på sammanlagt 4 000 kvadratmeter där drygt 100 kulturarbetare inom olika områden samsas.

För att bli invald krävs en formell ansökan och det finns en tanke med att ha en stor variation i konstformerna. På området finns även gästateljéer med övernattningsmöjligheter och gallerier där utomstående konstnärer också ställer ut.

– Det är fantastiskt att se hur Konstepidemin har utvecklats under de här trettio åren och hur vi ständigt fortsätter att skapa upplevelser där nya möten och kontakter uppstår, säger Berit Jonsvik, eldsjäl och bildkonstnär som har varit med och utvecklat Konstepidemin i snart tre decennier.

En av konstnärerna som öppnar upp sin ateljé är Cop Shiva som anlände till Göteborg i början av april för en artist in residence på Konstepidemin. I projektet The spring is warmer than the sea har Cop Shiva träffat nyanlända från bland annat Syrien, Afghanistan, Irak och Eritrea och efter dialog skapat en serie porträtt i blomstrande miljöer.

- Projektet jag arbetar med nu berör konceptet vår, det fysiska uttrycket som markerar början av nytt liv, och det psykiska konceptet av ny vår i en människas liv, när man får möjlighet till skydd i ett annat land som flykting, säger han i ett pressmeddelande.

Fakta: 

Konstepidemin

Vad: En konstnärsdriven förening belägen vid Linnéplatsen som startade 1987.

Konstepidemins dag: 3 juni, öppnar kl 12, fri entré.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu