• Ensemblen Mimitabu från Göteborg arrangerar festivalen Sounds of Found Things.
  • Johan Svensson, tonsättare och konstnärlig ledare för Mimitabu.
Göteborgs Fria

Utmana dina sinnen - lyssna till en dildo

Ensemblen Mimitabu presenterar radikal musik under tvådagarsfestivalen Sounds of Found Things på Cinnober. "Vi framför verk av tonsättare som vill utveckla ensemblens ljudpalett genom användandet av vardagsföremål", säger Johan Svensson, konstnärlig ledare för Mimitabu.

Välbekanta ljud i ett nytt sammanhang utlovas när Mimitabu framför musik av tonsättare som använder vardagsföremål i sina kompositioner.

– Vi har hittat elva tonsättare, både svenska och internationella, som alla erbjuder ovanliga speltekniker för ensemblen, bland annat arbetar många med vardagsföremål för att expandera den klassiska instrumentbesättningen, säger Johan Svensson, tonsättare och medlem i Mimitabu.

Vad är det för föremål som används?

– Det gäller ljud som kommer från föremål som vi har runt omkring oss dagligen, som visp, glas, plaströr, gem, cykelslang och frigolit, och som nu får plats i ett musikstycke.

Mer spännande blir det när Mimitabu flyttar sig från kökets regioner till sängkammaren.

– En tonsättare har använt små dildos som modifierats och kopplats till pedaler. De läggs sedan i olika glas- och metallburkar där de skakar och skramlar. Det funkar väldigt fint tillsammans med övriga instrument som används i det stycket.

Mimitabu har sedan ensemblen startades 2010 i Göteborg blivit till en viktig aktör på den samtida musikscenen.

– Vi var ett gäng engagerade musiker som alla hade en bakgrund från Musikhögskolan som gick samman för att bilda en grupp som hade intresse för det allra senaste i den samtida musiken. En annan målsättning var att skapa en plattform för den samtida musiken i Göteborg men även att presentera internationella tonsättare för den lokala publiken.

När föreningen Svenska Tonsättare i samarbete med KVAST, Kvinnlig anhopning av svenska tonsättare, undersökte repertoaren vid svenska musikinstitutioner påvisades en kraftig övervikt av manliga musiker och kompositörer.

Hur arbetar ni med jämställdhet i Mimitabu?

– Vi tar den frågan på allvar och försöker alltid att ha ett jämställt program. Till Sounds of Found Things har vi verk av fem manliga tonsättare och sex kvinnliga tonsättare. Jag tror att jämställdheten är bättre om man tittar på hur fria grupper arbetar, problemen är främst hur de större institutionerna arbetar, där är det under all kritik hur dålig representationen är av kvinnliga tonsättare, säger Johan Svensson.

Nyskapande samtida musik kan uppfattas som svår och elitistisk, men Johan Svensson hoppas att alla som är nyfikna letar sig till Cinnober.

– Det är inte en vanlig konsert. Det är väldigt spännande att presentera den här kombinationen av vardagsobjekt och klassiska instrument. Många av verken har en humoristisk touch och det öppnar upp för de som inte är så vana vid konstmusik. Vi söker oss gärna till spelställen som inte är förknippade med den klassiska musiken och att nu vara på Cinnober ser vi som ett bra sätt att sprida den här musiken.

Fakta: 

Sounds of Found Things

Vad: Ensemblen Mimitabu framför elva verk av tonsättare från Brasilien, Tyskland, Italien, Danmark och Sverige. Det handlar om tonsättare som vill utveckla ensemblens ljudpalett med nya speltekniker genom användandet av vardagsföremål - så kallade ”found objects”, hemmabyggda eller modifierade instrument och DIY-elektronik.

Var: Teater Cinnober

När: 27-28 maj

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu