• Göteborgsbandet De Stora Hattarna är en av musikakterna på Skogsfesten.
  • Sedan 2010 arrangeras Skogsfesten vid ett torp i närheten av Lästvik Säteri. En av anledningarna till att festivalen över huvud taget existerar är att arrangörerna ville ta reda på hur miljöokej en festival faktiskt kan bli.
  • Johanna Ekberg.
Göteborgs Fria

Festivalen som går på solceller

Skogsfesten är en miljösmart, ekologisk, solidarisk, jämställd och snäll festival. "Vi bygger av svinnmaterial, taken är fulla med solceller och vi gör vårt bästa för att inspirera besökarna till ett miljösnällt beteende", säger Johanna Ekberg från arrangörsgruppen.

I en skogsglänta i Dals Långeds omnejd ligger ett gammalt torp som var i behov av renovering.

– Vi får låna marken gratis mot att vi hjälper ägaren att renovera torpet som står på gården. Så det är något vi sysslar med varje år, säger Johanna Ekberg.

För tillfället är det en del byggrelaterade uppdrag som måste tas omhand. Festivalens tre scener måste göras klara, dessutom behövs ett ljudbås och ett dj-bås. En målsättning är att endast försöka använda förkastat material. När en lagerbyggnad i Mellerud skulle rivas åkte man dit för att ta vara på virke, korrugerad plåt och isoleringsskivor som annars skulle skrotats.

När det kommer till elförbrukning förlitar man sig på solen.

– Tanken är att genomföra festivalen utan att förbruka några fossila bränslen. Vi har installerat solceller på taken och safar under natten med ett elaggregat som drivs av hvo, säger Johanna Ekberg.

Bakom Skogsfesten står den ideella föreningen Djuren i skogen. Förutom att erbjuda underhållning har föreningen en folkbildande ambition.

– I föreningen vill vi att alla ska få möjlighet att ta del av den kunskap som vi skaffat oss genom att arrangera festivalen. Det ska finnas möjlighet för alla att testa på allt. Många har aldrig prövat på att bygga, och här finns alla möjligheter att pröva detta. Vi har även en studiecirkel i ljud- och ljusteknik. Där försöker vi få fler tjejer att intressera sig för detta.

Göteborgsakten De stora hattarna känner sig som hemma på Skogsfesten.

– Det är tredje året vi är med på festivalen, säger Mats Fjeldstad, basist i bandet.

Hattarnas musik har beskrivits som ”fri fågelfunk”, vilket låter passande för Skogsfesten.

– Ja, det är svårt att beskriva vår musik, skrattar Mats. Vi har med syntar, gitarr, klockspel, fiol och dragspel som bråkar syskonaktigt med varandra. Till det lägger vi ett skrotigt trumset och ibland väver vi in samplingar eller ihopklippta ljudsagor. Det är instrumentalmusik som är lekfull och berättande, väldigt episk. För oss blir den här spelningen också lite av ett genrep innan vi åker till Silence studio i Värmland för att spela in vår nya skiva, så några nya låtar utlovas till publiken.

Att spela på en liten och intim festival som Skogsfesten passar De Stora Hattarna.

– Vi spelar mest på mindre festivaler. Första gången jag var på Skogsfesten var det bara en jätteliten, om än väldigt trevlig tillställning i skogen med en liten scen och en bar i princip. Sedan dess har den genomgått en fantastisk förvandling och engagerat en massa personer genom åren. Den känns riktigt "proffsig" och etablerad som festival vid det här laget, skulle jag verkligen vilja säga, men ändå intim och väldigt tillåtande.

Medlemmarna i Djuren i skogen har under våren arbetat med festivalområdet. Nu läggs de sista pusselbitarna innan festivalen drar igång på fredag.

– Amina Hocine är vår senaste artistbokning och hon är grym. En ny grej vi arbetat med i år är olika kringarrangemang som man kan ta del av förutom konst och musik. Dels är det en vandring där man får lära sig mer om vilda ätbara växter, dessutom har vi en workshop där man kan lära sig att laga sina kläder.

Att behålla den intima atmosfären som genomsyrar festivalen är viktigt, betonar Johanna Ekberg.

– Vi vill inte växa mer utan är nöjda med om vi lockar cirka 400 besökare. Om det blir fler riskerar vi att göra skada på skogsområdet, säger Johanna Ekberg.

Fakta: 

Skogsfesten

Vad: Miljö-, musik- och konstfestivalen Skogsfesten arrangeras sedan 2010 av den ideella föreningen Djuren i skogen vid torpet Fåfängerud, ett stenkast från Lästvik Säteri.

När: 25-28 maj

Artister: Ox, Deerest, Amina Hocine, De stora hattarna, Vårt solsystem m.fl.

Info: www.skogsfesten.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu