• Det måste finnas tydliga krav på en samrådsprocess, säger Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson Nooshi Dadgostar.
Fria Tidningen

V kräver fler åtgärder mot renovräkningar

Större hänsyn ska tas till hyresgästernas intressen vid renoveringar som innebär stora hyreshöjningar, slår regeringens utredning fast. Men det behöver göras mer än så för att hindra renovräkningar, menar Vänsterpartiet.

I måndags presenterade Hyresgästutredningen sitt betänkande ”Stärkt ställning för hyresgäster”. Den föreslår bland annat att det ska tas större hänsyn till hyresgästernas intressen vid prövningen om en ombyggnation ska tillåtas eller inte. Högre krav ska också ställas på hyresvärdens information till hyresgäster, föreslår utredaren tillika riksdagsledamoten Agneta Börjesson (MP). Utredningen ska nu ut på remiss innan regeringen tar ställning till förslagen.

– Det här är förslag som är viktiga för många människors boende och för bostadsmarknaden. Ett ökat inflytande för hyresgäster vid ombyggnad kan ge ökad valfrihet och trygghet, kommenterar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Men det kommer kritik mot att åtgärderna inte räcker för att stoppa så kallade renovräkningar – när hyresgäster tvingas flytta på grund av hyreshöjningar efter renovering. Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson Nooshi Dadgostar pekar på att utredningens förslag endast innebär att hyreshöjningen ska uppges som information till hyresgästen om det är överenskommet.

– Vi tycker att det måste vara ett krav att hyresgästen får reda på vad det blir för hyreshöjning innan de godkänner själva renoveringen. Det är ju det som har varit själva kritiken, att renoveringen och hyressättningen har varit två helt olika processer. Det måste finnas tydliga krav på en samrådsprocess.

Karin Hedbrandt riskerar en kraftig hyreshöjning på 40–45 procent när delar av lägenhetsområdet där hon bor, i en förort i södra Stockholm, ska renoveras. Hon upplever inte att samrådsprocessen har fungerat.

– Det har varit en process på tre år och jag har suttit i många samtal men sedan har vi ändå blivit överkörda.

Hon bor själv i en trerummare och har blivit erbjuden att flytta till en mindre lägenhet men det vill hon inte gå med på. Hon vill inte ”flyttas runt som ett paket”, säger hon.

– Jag bytte en etta i stan mot den här lägenheten eftersom den låg på en hyresnivå som jag klarar av. Jag skulle drabbas hårt av en hyreshöjning eftersom jag bara har en inkomst, säger hon och tillägger att hon nu vill driva ärendet till hyresnämnden.

Demokratinätverket Skiftet tycker också att mer ska göras för att hindra renovräkningar. Förra veckan lämnade nätverket in drygt 10 000 namnunderskifter till regeringens utredare med krav på att det införs en motsvarighet till ROT-avdraget men för hyresrätter. De har gjort en sammanställning av områden där hyresgäster känt sig tvingade att flytta i samband med hyreshöjning efter en renovering. Gemensamt för de 23 områden, från norr till söder, som pekas ut är att det ofta där bor människor som lever på små marignaler.

– Det här blir en bieffekt av bostadsbristen i stort eftersom bostadsbolagen kan ta ut i princip vilka hyror som helst, för det finns alltid någon som vill betala oavsett om det är i en förort långt bort. Det viktigaste för oss är att hyresgäster får samma villkor som de som äger sitt boende, säger Anna Westberg som är kampanjchef på Skiftet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu