• Efter att ha konstaterat att det finns för få kvinnliga superhjältar i populärkulturen beslöt sig Lotta Sundin för att skriva en bok själv.
Fria Tidningen

Skuggan – en superhjälte som saknats

Populärkulturen kryllar av superhjältar. Men om du letar efter kvinnliga superhjältar får du leta mer aktivt. Lotta Sundin tröttnade på att leta och skapade en egen superhjälte. ”Jag hoppas min bok om Skuggan kan stärka unga tjejer”, säger Lotta Sundin.

Under bokslukaråldern hittade Lotta Sundin inte fram till några böcker där hon kunde ta del av hur det är att vara ung och lesbisk. Om sin egen bokdebut säger Lotta att hon har skrivit berättelsen som hon själv saknade som ung.

– I dag finns det glädjande nog ett större utbud av hbtq-litteratur för unga, även om böckerna fortfarande behöver bli fler. Det var inget svårt beslut att Tuva i min bok skulle vara en tjej som gick utanför normen, säger Lotta Sundin.

Vad som fortfarande saknas i populärkulturen är kvinnliga superhjältar. Och där finns ett hål att fylla, anser Lotta Sundin. Hon berättar att den skeva könsfördelningen i superhjältevärlden blev uppenbar för henne under studierna i medie- och kommunikationsvetenskap på Stockholms universitet.

Att erbjuda identifikation för unga tjejer är en av Lotta Sundins ambitioner som författare, en annan är att förändra rådande könsnormer. Strukturerna är sega och lever kvar i populärkulturella verk.

Att skönlitteraturen reproducerar könsnormer har påvisats bland annat i en studie av Marisa Bortolussi. Hon valde ut stycken från fyra romaner, två med kvinnliga hjältar och två med manliga, och skrev nya versioner där den manlige hjälten byttes ut mot en kvinnlig och tvärtom. När läsarna hade fått ta del av texterna och avlägga sitt omdöme visade det sig att både manliga och kvinnliga läsare hade lättare att identifiera sig i texterna med en manlig protagonist.

En slutsats som går att dra av det här exemplet är att vi verkar anta att manliga karaktärer tar beslut och agerar, medan kvinnliga karaktärer har ett komplext känsloliv och inte kan förväntas handla rationellt.

I superhjälteskildringar är det som mest tydligt att den handlingskraftiga hjälten är en man.

– Om du ber någon att räkna upp superhjältar är det förmodligen enbart manliga superhjältar som nämns. När kvinnor dyker upp, som till exempel i superhjältefilmen The Avengers, är de mest till för att göra männen än mer manliga. De kvinnliga hjältarna som får vara hjältar i sig själva, utan att behöva springa runt i sexiga trikåer och hjälpa någon man att hitta fram till sina känslor, är lätträknade, betonar Lotta Sundin.

Skuggan är en superhjälte som bryter av mot den här normen. Lotta Sundin säger att hon ville skriva fram en helt vanlig tjej i svarta kläder som älskar att åka skateboard och träna judo. När hon i sin ensamhet glider runt på sin bräda sena kvällar händer det att hon råkar se människor som hamnar i trubbel. vilket får hennes alter ego Skuggan att agera.

– Det gick väldigt lätt att skapa den här karaktären, säger Lotta, som tillägger att hon dessutom valt att vända på många förutfattade meningar om kön genom att låta mamman i boken vara forskare och uppfinnare, den analytiska och rationella, medan pappan får ta den omvårdande och känslomässiga rollen.

I svensk samtida populärkultur är Lisbeth Salander något av en kvinnlig superhjälte. Men att Tuva skulle vara en Lisbeth Salander för unga läsare är Lotta Sundin tveksam till.

– Jag har aldrig gjort den jämförelsen, säger Lotta, som efter att ha funderat på frågan ändå konstaterar att vissa likheter dem emellan finns.

– De är båda lite utanför socialt och de väljer att fälla upp sina luvor och köra sitt eget race, så visst, det finns likheter. För mig var det viktigt att göra Tuva till en tjej som får vara stark och ta för sig. Jag vill få tjejer att inse att de kan göra precis det de vill. De kan också vara hjältar.

Lotta Sundin beskriver sig som en skrivande person. Tidigare har hon gett ut en novellsamling och dessutom tecknar hon serier. Recensioner av böcker med lesbiskt innehåll recenserar hon på webbsidan Fem flator fantiserar medan filmtips ges på en egen filmblogg.

– Tack vare mina olika projekt har jag fått en viss inblick i utvecklingen. Jag får i dag mejl från läsare i 13-årsåldern som nyss kommit på att de är lesbiska, medan människor i min egen ålder ofta inte insåg att de var homosexuella förrän de var 18 år eller äldre Det fanns helt enkelt inte lika mycket information förr, Det är skönt att se att lesbiskhet tas upp och diskuteras mycket mer nu.

Är det även de läsarna du vill nå med din bok?

– Absolut, de har blivit viktiga för mig, slår Lotta fast. Egentligen grundade sig mina ambitioner med skrivandet då jag som ung insåg att det inte finns någon kultur för mig. Då insåg jag att jag får vara med om att skapa den själv, konstaterar hon.

Har du hunnit få någon respons från någon läsare ännu?

– Boken är färsk, men mitt kusinbarn, som är en riktigt kräsen läsare, gillar den och har läst den flera gånger, det måste betyda att jag lyckats med något till viss del, skrattar Lotta Sundin.

Killar vill läsa om killar. Så brukar det se ut, men Lotta Sundin säger att hon skulle glädjas om även killarna vågade närma sig Skuggan.

– Det är nog så att killar är rädda att ses som feminina och svaga om de läser om tjejer. Det är tråkigt, men kanske chansen är större att en kille vågar närma sig min bok då det ändå handlar om en tjej som är en cool hjälte. För att killar ska läsa mer krävs att de får äldre förebilder, framför allt deras pappor, som visar att det är viktigt att läsa. Det finns mycket att jobba på även där, säger Lotta Sundin.

Superhjältar brukar vara seglivade, då världen behöver räddas mer än en gång. Även Lotta Sundin har förhoppningen att Skuggan ska få leva vidare i en uppföljare.

– Det vore väldigt kul att skriva vidare om Skuggan och min förläggare har också uppmuntrat mig att skriva en till bok, så det är mycket möjligt att det blir så. Jag har några tankar redan nu om hur en fortsättning skulle kunna se ut, säger Lotta Sundin.

Fakta: 

Lotta Sundin

Född: 1979

Bor: Stockholm

Sysselsättning: Kommunikatör, skribent, serieteckare och författare

Aktuell: Vem är Skuggan? (Idus Förlag)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De för kampen om den fria kulturen

Ett nytt kulturnätverk har bildats för att stärka det fria kulturlivet. Ett viktigt mål är att arbeta för att kulturutövande ska ha tillgång till lokaler med rimliga hyror.

Göteborgs Fria

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu