• Teatergruppen Quarantine besöker Göteborg för att samtala med gravida om förväntningar, tid och framtid.
Fria Tidningen

”Min graviditet är som ett slags konstprojekt”

Den engelska teatergruppen Quarantine kommer till Göteborg för att i en unik workshop låta gravida kvinnor berätta om sina tankar och förväntningar om framtiden. Material som sedan ska ligga till grund för föreställningen Spring.

Tidigare har teatergruppen Quarantine, grundad av Richard Gregory, dramatiserat människors personliga berättelser. Utifrån deras erfarenheter och livshistorier har ambitionen varit att på olika sätt fånga det flyktiga nuet och sätta det i scenljuset.

I mars kommer gruppen till Göteborg för att utveckla sitt projekt Spring, den sista delen i en kvartett verk som gemensamt skapar en maratonföreställning som sträcker sig över sju timmar.

– Föreställningen tar oss igenom årets alla årstider, fyra delar som på olika sätt behandlar olika stadier i en människas liv, från spädbarnet till 90-plussaren, säger Richard Gregory till Scenkonstguiden, som gått ut med en efterlysning för att få gravida kvinnor att delta i en kommande workshop.

Föreställningen Summer, autumn, winter, spring hade premiär i mars förra året, och till delen Spring användes material som inhämtats från workshops i Manchester och Göteborg. Inför nypremiären av föreställningen i vår är ensemblen på nytt i Göteborg för att utveckla Spring vidare.

Emma Hedin, 32 år, från Göteborg väntar sitt första barn och ska medverka i projektet. Hon ser det som ett bra tillfälle att möta andra kvinnor som bär på liknande funderingar som hon själv gör inför födseln.

– Jag upplever min graviditet som ett slags konstprojekt, förklarar Emma. På så sätt känns det här som ett passande projekt att delta i. Det ska också bli väldigt spännande att möta de andra deltagarna och få ta del av deras tankar.

Själv säger Emma Hedin att graviditeten gett mycket tid åt reflektion, men att det inte alltid finns ett forum för att dela med sig av tankarna som uppstår.

– Man är i en speciell situation som gravid, som är svår att sätta ord på. Många upplevelser vill man dela med sig av, som när jag första gången fick höra mitt barns hjärtljud, det är upplevelser man gärna vill prata mer om.

Vad har du för förväntningar på träffarna?

– Jag har förstått att man kommer att delas in i mindre grupper där man får göra en del praktiska övningar. Och att vi tillsammans kommer att beröra frågor rörande tid, och då speciellt framtiden, säger hon.

Sverigevännen Richard Gregory, som tidigare besökt Göteborg med föreställningen Wallflower, vill gärna visa Spring i Göteborg.

– Vi håller på att prata med ledningen för Göteborgs dans- och teaterfestival om det skulle vara möjligt. Det är ett komplicerat projekt, och mycket arbete som ska till. Men vi skulle verkligen vilja göra det, säger Richard Gregory i en intervju med Scenkonstguiden.

En som gärna vill se föreställningen är Emma Hedin:

– Det skulle vara väldigt kul att se föreställningen och hur materialet från workshopen kommer att användas.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bildningsresa slutar med platt fall

Martin Engberg nya roman En enastående karriär utspelar sig i universitetsmiljö. Fria träffade Engberg för att prata om klass och bildning.

Göteborgs Fria

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu