Fabel om jordens och människornas värde
Människornas smarthet håller på att förstöra jorden, och nu ska deras öde avgöras. Profilteaterns nya föreställning Jordens sista dygn tar sig an klimatproblemen med både humor och djup.
– Vi vill visa på allt det vackra som är värt att rädda, säger producenten Patrik Ågren.
En apa, en hund och en gris diskuterar människorna och om de är värda att bevara. Grisen är främst sedd som mat och har inte särskilt mycket gott att säga om människan och apan har sedan länge distanserat sig och tycker inte att det spelar så stor roll om det finns människor. Hunden däremot älskar människan och är övertygad om att människan älskar djuren. Men hur ska den lyckas övertyga de andra?
Scenen är tagen från föreställningen Jordens sista dygn som sätts upp av Profilteatern i Umeå. Patrik Ågren beskriver föreställningen som en storslagen fabel med absurda, komiska och allvarliga inslag.
– Vi ville göra något som utgår ifrån klimatpolitik, men som inte fokuserade på det mörka utan tog fasta på allt det fina och vackra som finns på jorden. De flesta av oss vet ganska väl vad problemet är och vilka hot vi står inför. Vi ville skaka fram lite pepp och visa vad det är vi riskerar att förlora.
Bakgrundshandlingen är att jorden håller på att gå under, till följd av hur människorna lever. Det viskas om att De uråldriga som har skapat jorden ska komma tillbaka och radera mänskligheten för att kunna börja om från början. Det är där diskussionen mellan djuren kommer in.
– Det är väldigt roligt att jobba med pratande djur, en fabel är en väldigt klassisk form av berättelse. Vi vill också dra paralleller till att människan också är ett djur, även om vi låtsas att vi är skapelsens krona. Vi är lika beroende av luften och vattnet som andra de djuren är, men vi lever som att vi inte vore det, säger Patrik Ågren.
Hunden i föreställningen är trots sin kärlek till människan frustrerad över hur lite vännen verkar bry sig om jorden. Den börjar därför gå igenom allt som finns som är vackert och värt att bevara.
– Det kommer upp många specifika exempel, allt från Napoleonfisken till baobabträden. Det finns så mycket som vi inte tänker på eller möts av i vår vardag längre. Vi kanske borde fundera lite mer på planeten.
Föreställningen, som riktar sig till elvaåringar och uppåt, rymmer många olika scenarion och karaktärer. Förutom djuren, människorna och De uråldriga finns Adam och Eva med på ett hörn i en typ av spa. Filosofen Nostradamus som förutspådde världens undergång redan på 1500-talet dyker också upp.
– Han finns med som en sorts prepper som har bunkrat upp för katastrofen i sitt skyddsrum. Han är väldigt nöjd nu för han tror att han har fått rätt till slut.
Även om föreställningen rymmer mycket humor och absurditeter finns där en allvarlig underton, menar Patrik Ågren. Uppsättningen är en del av Profilteaterns tema som de valt att kalla Profilteatern räddar världen. 2014 satte de upp Ursäkta, skulle ni kunna svälta lite tystare, vi försöker faktiskt skapa lite ekonomisk tillväxt här borta! som baserades på Sara Granér och Liv Strömqvists serier. Jordens sista dagar spinner vidare på konsumtionskritiken som togs upp där genom att scenografin till stor del är bygd av skräp.
– På scenen finns det tre stora glober som är täckta av grönt skräp och som ska ge känslan av att skräpet har blivit inlemmat i naturen. Det är tänkt som en kommentar till vår livsstil, säger Patrik Ågren.
Han hoppas att publiken ska lämna teatersalongen med en känsla av att planeten är värd att bevara och att vi människor inte kan ta oss rätten att sätta oss över allt annat liv som finns där.
– Vår stund på jorden som enskilda individer är väldigt kort. Jorden finns inte här för vår skull utan det finns så mycket vackert som är värt att bevara oberoende av oss.
Jordens sista dagar har premiär 3 mars på Profilteatern i Umeå. Föreställningen spelas både som skolteater och för allmänheten. Den sista öppna visningen är 18 mars.